Ingredience: | |||||
mrkev | 1 ks | salátová okurka | kousek | stonky a listy heřmánku | 2 hrsti |
mladé lístky smetánky | 1 hrst | ptačinec | 1 hrst | jetel | 1 hrst |
kvítky hluchavky | pár | sedmikrásky | hrstka | ||
Zálivka: | |||||
šťáva z citronu | 1/2 ks | lněný olej | 2 lžíce | světlý ocet Balsamico | 2 lžíce |
sůl | špetka | pepř | špetka |
"Na každou nemoc vyrostla právě jedna bylina"
Nebojte, není se totiž čeho bát. Na zahradách většinou nerostou prudce jedovaté (zákeřné) rostlinky, které by vás chtěly otrávit :D Když se budeme řídit větou, která je součástí všech atlasů hub - sbíráme pouze to, co bezpečně známe - tak nemůžeme nic pokazit. Pokud ale vaše znalosti z biologie nejsou zase tak valné, tak prosím, vezměte si s sebou na zahradu/louku atlas bylin a poznávejte :D Pokud nemáte ani znalosti ani atlas, tak to zkuste ještě jinak. Utrhněte kousek rostlinky a rozetřete v prstech - pokud bude vůně velmi silná, tak to asi nebude to pravé, protože většina jarních bylin nemá tak výraznou vůni (stejně jako třeba hlávkový salát). Můžete i ochutnávat - vezměte si malý lísteček do pusy, rozžvýkejte, ponechte chvíli na jazyku a potom vyplivněte. Pokud bude chuť jen taková svěží, ne moc velká a výrazná, tak to bude zřejmě jedlé. Ale myslím, že nejjistější bude heslo jedna aneb "SBÍRÁME POUZE TO, CO BEZPEČNĚ ZNÁME A VÍME NA 100 %, ŽE JE TO JEDLÉ"
Co tedy sebrat, co nikdy nezklame?
Když už máme natrháno, tak se můžeme vrhnout na salát jako takový. Já jsem pro začátek nechtěla žádnou "divočinu", proto jsem zvolila jen takový lehoučký salátek s okurkou, mrkví a heřmánkem.
Postup:
Mrkev a okurku jsem omyla, oloupala a nahrubo nastrouhala. Přidala jsem dvě hrsti nasekaných stonků i s listy heřmánku, hrst mladých listů smetánky, hrst ptačince, hrst jetele, kvítky hluchavky a sedmikrásek. Vše jsem přelila zálivkou: šťáva z půlky citronu, 2 lžíce lněného oleje, 2 lžíce světlého octa Balsamico, sůl a pepř. Salát jsem promíchala a ho 15 minut odpočinout, aby se všechny chutě spojily. Pak už jen zbývá ozdobit květem pampelišky a můžeme podávat.
Já byla tou chutí překvapená a salát mi opravdu chutnal. Hlavně ten pocit, že jste si část z něj natrhali na zahradě je prostě skvělý. V dnešní době se to asi už moc "nenosí", tak proč neoprášit to, co lidé dříve dělali.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI