Slaný cuketový koláč zpět

Ingredience (průměr formy 30cm-velká remoska):
cuketa (váha po očištění od semínek)700 gšpaldová mouka10 lžicstředně velká žlutá cibule1 ks
olej dle potřebyvejce (L)3 kskvalitní šunka vcelku200 g
tvrdý sýr (eidam)100 gčesnek2 velké stroužkyčerstvá bazalka hrst
sůl dle chutipepř dle chuti
cuketa (váha po očištění od semínek) 700 g, špaldová mouka 10 lžic, středně velká žlutá cibule 1 ks, olej dle potřeby, vejce (L) 3 ks, kvalitní šunka vcelku 200 g, tvrdý sýr (eidam) 100 g, česnek 2 velké stroužky, čerstvá bazalka hrst, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Další z receptů, kde využijete přerostlou cuketu a navíc za ní i budete děkovat. Nejvíc mi tenhle koláč asi připomíná velikonoční nádivku. Teď jak to píšu, úplně se těším, až zase na záhonku najdu nějakého zapomenutého giganta. Půjde do koláče.

Mimochodem, koupila jsem si na chalupu Remosku. Komu by se v těch letošních vedrech chtělo roztápět kamna, že? A musím říct, že jsem nadšená. Na tyhle letní jídla je dokonalá. Takže tady zakládám další kategorii a to je "remoska".

Pokud použijete velkou přerostlou cuketu, ze všeho nejdřív ji rozpulte a lžící vydlabejte všechna semínka plus ten molitan okolo nich. Odvažte si 700 g. Pokud používáte malou cuketu (třeba takovou tu z obchodu), tu si odvažte vcelku, nic z ní čistit nemusíte. 

Cuketu včetně slupky nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud pustí hodně vody, slijte.

Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky přidejte k cuketě a promíchejte, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Cibuli nakrájejte na kostičky a dozlatova opečte na trošce oleje. 

K cuketě dál přidejte mouku, opečenou cibuli, šunku nakrájenou na malé kostičky, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, posekanou bazalku, osolte, opepřete a celou směs dobře promíchejte. 

Nakonec přimíchejte ušlehaný sníh z bílků a pečte v remosce (160 - 180°C) 40 minut. Důležité je, mít koláč nízký, tak 3 - 4 cm. Tohle množství je do velké remosky ideální, ale pokud ho budete péct v troubě, použijte určitě 30 cm koláčovou formu. Nebo v troubě. Povrch koláče musí lehce zezlátnout a vnitřek klasicky zkuste špejlí. Těsto na ní nesmí lepit.

2019-07-16 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI