Slaný koláč s rajčaty a provensálským Šmakounem zpět

Korpus:
květák306 gvařené brambory160 gjáhly112 g
provensálský Šmakoun100 gbílá cibule1 kscitron - šťáva z něj1/2 ks
tymián špetkačesnek2 stroužkyhimalájská sůl dle chuti
Zdobení:
pórek1/2 kscibule1/2 - 1 kscherry rajčata12 a více ks
České Ghíčko1 lžícehraška na obalovánípepř (pro dospělé) dle chuti
květák 306 g, vařené brambory 160 g, jáhly 112 g, provensálský Šmakoun 100 g, bílá cibule 1 ks, citron - šťáva z něj 1/2 ks, tymián špetka, česnek 2 stroužky, himalájská sůl dle chuti, pórek 1/2 ks, cibule 1/2 - 1 ks, cherry rajčata 12 a více ks, České Ghíčko 1 lžíce, hraška na obalování, pepř (pro dospělé) dle chuti

Příprava

Už delší dobu pomýšlím na slaný koláč, přes svátky nebyla šance, nyní se skvěle hodil. Na sladké chuť nebyla, a tak jsem se pustila do přípravy. Od oběda mi zbyly brambory a květák, které bylo třeba zužitkovat a jáhly jsem měla po ruce, skvěle pojí, cibule, česnek a koření nesmí chybět. Baví mě experimenty a vznikl chuťově velmi zajímavý koláč, rozhodně se k němu ještě vrátím.

Jáhly propláchneme, spaříme horkou vodou, povaříme 5 minut, přecedíme, dáme do mísy, do které přidáme vařené brambory, uvařený květák (přibližně hrst vařeného květáku dáme stranou), nastrouhaného provensálského Šmakouna, šťávu z citronu, vše rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme najemno nakrájenou bílou cibuli, česnek, tymián, osolíme dle chuti.

Vzniklou směsí naplníme formu na koláč, před plněním formu vysteleme až po okraj pečícím papírem, základ na korpus upěchujeme a uhladíme. Zbylý květák obalíme v hraška těstíčku, které připravíme z vody a hrašky na obalování dle návodu. Obalený květák v těstíčku nandáme různě po koláči. Ozdobíme pokrájeným pórkem, cibulí, přidáme pokrájená rajčata, pro dospělé navíc osolíme, opepříme, zakapeme Ghíčkem, pečeme na 180°C alespoň 30 minut. Pro dospělé nešetříme ani rajčaty či další přidanou zeleninou.

Pokud chcete koláč více křupavý, pečte samostatně bez zdobení 30 minut a následně přidejte zdobení a opět pečte 30 minut. 

Necháme pořádně vychladnout, jinak se těsto bude trhat. Jelikož jsem připravovala pro syna, zvolila jsem pečení květáku rovnou s koláčem, pokud chcete květák křupavý, opečte květák obalený v hrašce na Ghí a následně jen přidejte na pečený koláč.

2017-01-11 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI