Těsto: | |||||
italská špaldovo-pohanková BIO mouka | 250 g | olivový olej | 3 lžíce | vlažná voda | 0,8 dcl |
sůl | 1 a 1/2 lžičky | suché droždí | 1/2 sáčku | najemno nastrouhaný parmazán | 3 vrchovaté lžíce |
sezamová semínka | 1 lžíce | ||||
Náplň: | |||||
kulatý sicilský lilek (0,5 cm plátky) | 1/2 ks | velká červená cibule | 1 ks | hlíva ústřičná | 1 středně velký trs |
rajčata | 2 ks | smetana ke šlehání 33% | 3/4 kelímku | mozzarella | 1 ks |
česnek | 2 stroužky | sůl | 1 lžička | černý mletý pepř | špetka |
kurkuma | 1/2 lžičky | sušená petrželová nať | špetka | olivový olej | dle potřeby |
Když mám doma spoustu zeleniny, hned je mi jasné, co bude k obědu. Slaný koláč je jasnou volbou a milujeme jej na všechny způsoby. Tato vegetariánská varianta slaného koláče nám moc chutnala a určitě jsem tento koláč nepekla naposledy.
Postup k přípravě těsta:
Do mísy nasypeme mouku a přidáme ½ sáčku suchého droždí. Přilijeme vodu, dáme 2 lžíce olivového oleje, parmazán, osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, můžeme směs podsypat malým množstvím hladké mouky, a pořádně vypracujeme těsto. Jakmile by se těsto nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody. Těsto necháme 30 minut vykynout na teplém místě, poté jej zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici.
Postup k přípravě náplně a zálivky:
Mezitím si připravíme náplň na koláč. Nejprve nakrájíme půl sicilského lilku na cca půlcentimetrové tenké plátky, tyto dám stranou. Červenou cibuli a hlívu ústřičnou pokrájíme na malé kousky, do pánve dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kostičky pokrájenou červenou cibuli, když je lehce dozlatova, přidáme k ní na malé kousky pokrájenou hlívu ústřičnou, vše osolíme, opepříme, zasypeme lehounce sypkou kurkumou. Takto připravenou směs dáme též do zvláštní misky a stranou.
Na zálivku k polití korpusu potřebujeme 2 vajíčka, ¾ kelímku smetany ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl, pepř, špetku sypké kurkumy a vše dohromady zamícháme.
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy. Formu s takto roztaženým těstem a okraji posypanými sezamovými semínky dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií. Předpečený korpus pomažeme olivovým olejem, na něj naskládáme (do tvaru kytičky) kulaté plátky sicilského lilku, které na jejich povrchu dobře osolíme, na lilek navrstvíme směs červené cibulky a hlívy ústřičné, do níž „vsadíme“ plátky rajčat, na hrubém struhadle si nastrouháme mozarellu a koláč s ní dozdobíme dle fantazie. Koláč pak na závěr opatrně přelijeme připravenou zálivkou a střed koláče lehce posypeme zelenou petrželovou natí. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 st. Každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI