Slaný kynutý koláč s plátky sicilského lilku, restovanou červenou cibulí a hlívou ústřičnou zpět

Těsto:
italská špaldovo-pohanková BIO mouka250 golivový olej3 lžícevlažná voda0,8 dcl
sůl1 a 1/2 lžičkysuché droždí1/2 sáčkunajemno nastrouhaný parmazán3 vrchovaté lžíce
sezamová semínka1 lžíce
Náplň:
kulatý sicilský lilek (0,5 cm plátky)1/2 ksvelká červená cibule1 kshlíva ústřičná1 středně velký trs
rajčata2 kssmetana ke šlehání 33%3/4 kelímkumozzarella1 ks
česnek2 stroužkysůl1 lžičkačerný mletý pepř špetka
kurkuma1/2 lžičkysušená petrželová nať špetkaolivový olej dle potřeby
italská špaldovo-pohanková BIO mouka 250 g, olivový olej 3 lžíce, vlažná voda 0,8 dcl, sůl 1 a 1/2 lžičky, suché droždí 1/2 sáčku, najemno nastrouhaný parmazán 3 vrchovaté lžíce, sezamová semínka 1 lžíce, kulatý sicilský lilek (0,5 cm plátky) 1/2 ks, velká červená cibule 1 ks, hlíva ústřičná 1 středně velký trs, rajčata 2 ks, smetana ke šlehání 33% 3/4 kelímku, mozzarella 1 ks, česnek 2 stroužky, sůl 1 lžička, černý mletý pepř špetka, kurkuma 1/2 lžičky, sušená petrželová nať špetka, olivový olej dle potřeby

Příprava

Když mám doma spoustu zeleniny, hned je mi jasné, co bude k obědu. Slaný koláč je jasnou volbou a milujeme jej na všechny způsoby. Tato vegetariánská varianta slaného koláče nám moc chutnala a určitě jsem tento koláč nepekla naposledy.

Postup k přípravě těsta:
Do mísy nasypeme mouku a přidáme ½ sáčku suchého droždí. Přilijeme vodu, dáme 2 lžíce olivového oleje, parmazán, osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, můžeme směs podsypat malým množstvím hladké mouky, a pořádně vypracujeme těsto. Jakmile by se těsto nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody. Těsto necháme 30 minut vykynout na teplém místě, poté jej zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici.

Postup k přípravě náplně a zálivky:
Mezitím si připravíme náplň na koláč. Nejprve nakrájíme půl sicilského lilku na cca půlcentimetrové tenké plátky, tyto dám stranou. Červenou cibuli a hlívu ústřičnou pokrájíme na malé kousky, do pánve dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kostičky pokrájenou červenou cibuli, když je lehce dozlatova, přidáme k ní na malé kousky pokrájenou hlívu ústřičnou, vše osolíme, opepříme, zasypeme lehounce sypkou kurkumou. Takto připravenou směs dáme též do zvláštní misky a stranou.

Na zálivku k polití korpusu potřebujeme 2 vajíčka, ¾ kelímku smetany ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl, pepř, špetku sypké kurkumy a vše dohromady zamícháme.

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy. Formu s takto roztaženým těstem a okraji posypanými sezamovými semínky dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií. Předpečený korpus pomažeme olivovým olejem, na něj naskládáme (do tvaru kytičky) kulaté plátky sicilského lilku, které na jejich povrchu dobře osolíme, na lilek navrstvíme směs červené cibulky a hlívy ústřičné, do níž „vsadíme“ plátky rajčat, na hrubém struhadle si nastrouháme mozarellu a koláč s ní dozdobíme dle fantazie. Koláč pak na závěr opatrně přelijeme připravenou zálivkou a střed koláče lehce posypeme zelenou petrželovou natí. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 st. Každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby.

2016-05-09 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI