Šárka Ledová

Šárka Ledová zpět

jméno a příjmení Šárka Ledová
znamení beran
povaha nenapravitelná optimistka
koníčky zpěv, fotografování, jóga, vaření, procházky v přírodě
sny a cíle Chci být i nadále šťastná bez jakéhokoliv důvodu, prostě jen proto, že JSEM! Vychovat z mého syna slušného člověka, který bude mít rád život, lidi a vydat kuchařku českých, vlastních receptů v německém jazyce.
motto K dosažení vysněných cílů není třeba přílišného úsilí. Stačí pokora, dobré vnitřní naladění a dobré věci se dostaví samy. 

Miluji život se vším, co přináší. Svou rodinu, lidi, se kterými se můžu od srdce smát, svou práci (jsem překladatelka na volné noze) a ze všeho nejvíc ráda jím, vařím a peču. (Smích)
Hned osvětlím, proč jsem se právě teď tak zeširoka zasmála. Skutečnost, že vám zde mohu prezentovat své recepty, je pro mě i pro mé nejbližší, kteří mě dlouhá léta znají, takovým malým „zázrakem“. Ještě před pár lety jsem se k vaření a pečení spíše otáčela zády. Buďto se vždy našel někdo milý, kdo mi navařil, ať už to byla moje milující a vždy dobře naladěná maminka nebo usměvavý prodavač Kebabu na rohu ulice. Nebo jsem si prostě chtě nechtě uvařila sama, ale nějak to nebylo „to pravé ořechové“. Po narození mého dnes již čtyřletého syna se ze mě téměř přes noc stala vášnivá kuchařka i pekařka, ráda experimentuji a u těchto dvou činností relaxuji. Největší radost mám však z toho, když se mým dvěma spolustolovníkům, manželovi a synkovi, dělají ony pomyslné „boule za ušima“.
To je pro mě tím největším vyznamenáním!

 

Fotogalerie
Recepty kuchaře
Restované pikantní krevety s čerstvou mrkví a bagetou

Restované pikantní krevety s čerstvou mrkví a bagetou

Tohle jídlo je jedním z mých nejoblíbenějších, a kdybych mohla, připravovala bych nám jej nejraději několikrát do týdne. Největší radost mám z toho, že si na takto upravených krevetách pochutnává i můj syn.

17.10.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí maso na křemenáčích

Hovězí maso na křemenáčích

Určitě každý z vás zná ten pocit, kdy si k obědu dáte "jen něco malého", v mém případě to dnes byla polévka z uzeného masa s chlebem. Celý den jsem si říkala, s tím vystačím, večer si dám jen ovoce a budu spokojená. Jenže...hladu neporučíš a domů jsem se vracela čím dál rychleji a rychleji, s vidinou restující se cibulky a hovězího masa na rozpáleném oleji a následného "dlabance". No a pak ta slast u večeře, oh, není nad to se dobře najíst. Hovězí maso na křemenáčích s domácím kváskovým chlebem si brzy zopakujeme, už teď se na to těším.

1.9.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Borůvkový koláč z kynutého těsta ze špaldové mouky s ovocným rozvarem a jahodovou mátou

Borůvkový koláč z kynutého těsta ze špaldové mouky s ovocným rozvarem a jahodovou mátou

Tento koláč byla naprostá improvizace a když jsem se do něj pouštěla, vůbec jsem netušila, jaký bude... Jsem moc příjemně překvapená a jak řekl můj manžel...tak ten je návykový, budeš ho muset péct hodně často. No a já se tomu vůbec nebráním, taky se ze mě stal "borůvkový" závislák.

14.7.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Avokádová bublanina s třešněmi, višněmi a červeným rybízem

Avokádová bublanina s třešněmi, višněmi a červeným rybízem

Když jsem mému muži řekla, že jsem upekla bublaninu s avokádem, začal si ťukat na čelo a řekl, že ji radši ani neochutná. Pak se přece osmělil a úsměv do podkovy se rázem změnil a on byl z téhle chuti nadšený. Těsto s avokádem je vláčné, jemné.

28.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Hebké tvarohové knedlíky plněné meruňkami a jahodami na omáčce z meruněk, třešní a med se zakysanou smetanou

Hebké tvarohové knedlíky plněné meruňkami a jahodami na omáčce z meruněk, třešní a med se zakysanou smetanou

Dnes mě nejspíš "osvítil" duch tvarohových ovocných knedlíků, protože se mi myslím, co se receptu na tvarohové knedlíky týče, povedl můj největší majstrštyk. Jiné tvarohové ovocné knedle už nikdy kuchtit nebudu. Jsou opravdu úžasný.

14.6.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Slaný kynutý koláč ze špaldové mouky zapečený se žampiony, rajčaty, čedarem a pečenou šunkou

Slaný kynutý koláč ze špaldové mouky zapečený se žampiony, rajčaty, čedarem a pečenou šunkou

Miluji slané koláče, a protože je venku krásně a všude jsou kytky, vytvořila jsem nám koláč a la rajčatová kytička.

9.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Zelná polévka z hlávkového zelí, s cibulí, bramborem, smetanou a kytičkami z točeného salámu

Zelná polévka z hlávkového zelí, s cibulí, bramborem, smetanou a kytičkami z točeného salámu

Dnes večer jsme si dali v naší rodině už téměř zapomenutou polévku, kterou nám za mých dětských let vařívala moje milovaná babička, která ji uměla připravit úplně nejlíp ze všech lidí na týhle planetě ... Babička si bohužel onen úžasný recept na tu správně ochucenou a taaak lahodnou zelnou polévku z hlávkového zelí vzala s sebou "tam nahoru" a mně teď nezbylo nic jiného, než zavřít oči a představovat si, co do ní všechno dávala... A teda...nejspíš mi to přímo pošeptala do ucha, protože se mi povedla přesně taková, jakou jsem ji chtěla mít... No a nejradši bych ji tedy servírovala do dřevěného hlubokého talíře a jedla ji dřevěnou lžící za zvuku praskajícího ohně někde v útulném dřevěném srubu, ale i tak jsme si pochutnali. A synáček mě právě pochválil a cinká tu lžící o talíř dál a dál. Pro mámu to nej!!!!

9.6.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Slaný kynutý koláč s plátky sicilského lilku, restovanou červenou cibulí a hlívou ústřičnou

Slaný kynutý koláč s plátky sicilského lilku, restovanou červenou cibulí a hlívou ústřičnou

Když mám doma spoustu zeleniny, hned je mi jasné, co bude k obědu. Slaný koláč je jasnou volbou a milujeme jej na všechny způsoby. Tato vegetariánská varianta slaného koláče nám moc chutnala a určitě jsem tento koláč nepekla naposledy.

9.5.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Roláda z odšťavených ovocných restů s náplní z tvarohu, zakysanky a jahod s polevou z hořké čokolády

Roláda z odšťavených ovocných restů s náplní z tvarohu, zakysanky a jahod s polevou z hořké čokolády

Mým snem bylo mít "vlastní" odšťavňovač, abychom si s mýma dvěma kluky mohli "stáčet" čerstvé džusy z ovoce a zeleniny těch nejrozmanitějších kombinací. Před pár dny mi manžel tuhle úžasnou mašinku koupil a já mu teď zas na oplátku upekla roládu z restů ovoce, které zůstanou v odšťavňovací misce po stočení džusu a člověku jakoby říkaly "nevyhazuje nás, jsme ještě k užitku". Roládka je na světě a oba máme radost jak malí Jardové.

26.4.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem

Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem

Znáte ten pocit, kdy ráno vstanete, máte děsnou chuť na rohlík s máslem a nemáte žádný doma? To se mi stalo dnes, a tak jsem si je prostě během dopoledne upekla a mé chuťové buňky si přišly na své.

21.4.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Vařený chřest se smetanovou omáčkou, dušenou šunkou, bramborem a rukolou

Vařený chřest se smetanovou omáčkou, dušenou šunkou, bramborem a rukolou

Chřestová sezóna nám pomalu začíná a já přináším tip na jednoduchý oběd či večeři.

12.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Biftek z pravé svíčkové se špekovým mantlem s restovanými žampiony na lůžku z vařených kapustových listů se šťouchanými bramborami

Biftek z pravé svíčkové se špekovým mantlem s restovanými žampiony na lůžku z vařených kapustových listů se šťouchanými bramborami

Jsem milovnicí zeleniny a dlouhé dny se klidně zcela obejdu bez masa. Když už ale vařím zeleninu pátý den v týdnu, tak se pak o víkendu těším na pořádný kus "flákoty". Tento recept je právě jedním takovým "víkendovým" potěšením. Splňuje přesně mé představy...kus vynikajícího masa marinovaný na můj oblíbený způsob a zelenina, kterou si stejně nikdy neodpustím.

29.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kapustová roláda s mletým hovězím masem, čedare

Kapustová roláda s mletým hovězím masem, čedare

Neměla jsem chuť na klasickou dušenou kapustu, a tak jsem listy kapusty zužitkovala jiným způsobem a toto jídlo jsme si zamilovali "na první dobrou". Roláda je vynikající jako hlavní teplý chod, ale i jako studený předkrm.

26.2.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Tyčinky "mediteránky" k pivu a vínu

Tyčinky "mediteránky" k pivu a vínu

Miluji mediteránskou kuchyni. A miluji rajčata, avokádo a černé olivy. Právě tyto tři dary přírody jsem použila k upečení těchto opravdu skvělých tyčinek určených pro večerní siestu u sklenice piva nebo vína…

22.2.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými bramborami, zdobenými karamelizovanými jemnými plátky červené cibule, mrkve a celeru

Hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými bramborami, zdobenými karamelizovanými jemnými plátky červené cibule, mrkve a celeru

Hovězí líčka na červeném víně jsou pro mou rodinu jednou z největších delikates. Proto tuhle dobrotu vařím vždy jen o víkendu, protože to je onen čas, kdy se všichni sejdeme u jednoho stolu a můžeme si na tomto výtečném jídle společně pochutnat.

5.2.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Květákový mozeček s vařenými bramborami

Květákový mozeček s vařenými bramborami

Květák je zelenina, která vévodila mému dětství a miluji ji dodnes v jakékoliv úpravě. Květákový mozeček je jídlo, které je uvařené v mžiku, a přesto si na něm člověk moc pochutná.

5.2.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Pestrá zeleninová polévka

Pestrá zeleninová polévka

V zimních měsících u nás vedou polévky, které zasytí a dodají energii. Nemusí v nich zrovna stát lžíce, ale musí být plné zdravé zeleniny a být lahodné chuti. A to tahle polévka rozhodně splňuje.

5.2.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Vydatná zeleninová polévka s růžičkovou kapustou a nočky

Vydatná zeleninová polévka s růžičkovou kapustou a nočky

Kdo má rád růžičkovou kapustu, jistě si přijde u této polévky na své. Zeleninových polévek není nikdy dost, ani pro ty naše nejmenší svišťata.

13.1.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Medovníčkové koule

Medovníčkové koule

Koule...koule...kuličky... I kdybych napekla sebevíc druhů cukroví, tak "koule" u nás nesmí chybět. A tyhle medovníčkové jsou jednoduše famózní...

14.12.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Linecké cukroví se skořicí a nasekanými praženými mandlemi

Linecké cukroví se skořicí a nasekanými praženými mandlemi

Linecké je prostě linecké... Jakmile se rodince naservíruje na stůl, mizí jako první. A což teprve, když jej ozdobíte nahrubo nasekanými praženými mandlemi a těsto lehce zaprášíte skořicí. Pak opravdu popřemýšlejte, kam tohle výtečné cukroví schovat, neboť se jinak "nedožije" rána a vy máte jasno, že musíte péct další várku.

8.12.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Krevety na česneku, zelené petrželce a růžovém víně s nudlemi Angel Hair

Krevety na česneku, zelené petrželce a růžovém víně s nudlemi Angel Hair

Krevety na česneku a na víně jsem jedla na jedné z mých nejkrásnějších dovolených, kterou jsem strávila ve Francii u Atlantiku... Byla to taková dobrota a já jsem z dovolené odjížděla s pocitem, že se neloučím jen s touto krásnou zemí, ale i s tímto úžasným pokrmem...jazyková bariéra mi nedovolila oslovit kuchaře, aby mi prozradil recept. A tak jsem si plna odhodlání, že si toto jídlo vykouzlím doma sama, koupila čerstvé krevety, přivřela jsem oči a rozpomínala se na chvíli, kdy jsem si na tomto jídle ve Francii pochutnávala... No a tohle je výsledek mého snažení... Kus Francie na talíři.

8.12.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Sádlové tmavé kuličky se zavařeninou

Sádlové tmavé kuličky se zavařeninou

Vánoce jsou svátky klidu, pohody, ale i vzpomínek…. Na tomhle cukroví jsem si kdysi coby malá holka pochutnávala u mé babičky, ujídala jsem jí ho zcela nevychladlé z plechu…. Úžasná vzpomínka Před pár dny jsem ho čirou náhodou objevila na fotce s receptem od paní Czadky Šulistové a hned jsem věděla, že u nás o letošních vánocích oživím „dávnou“ a již tak trochu zapomenutou tradici…

8.12.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Bramborovo-tvarohová bábovka s jablkem a skořicí

Bramborovo-tvarohová bábovka s jablkem a skořicí

Tahle krásně vláčná bábovka vám doma navodí úžasnou "předvánoční atmosféru" .

21.10.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Bramborovo-houskový knedlík se špekem, červeným zelím, zkaramelizovanou cibulkou a jablky

Bramborovo-houskový knedlík se špekem, červeným zelím, zkaramelizovanou cibulkou a jablky

Když se podívali moji přátelé na fotku, automaticky na ní viděli kačenku se zelím. Na druhý pohled však vidíte, že se dá pochutnat na knedlíku a zelí, i když není drůbež v dohledu. Cibulku neodbývejte, bohatě se vám oplatí.

20.10.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Osvěžující nepečený dort s mandarinkami, malinami a banánem

Osvěžující nepečený dort s mandarinkami, malinami a banánem

dětská jídla

Zdravých dortů není nikdy dost. Někdo by mohl tento dezert považovat za letní záležitost, ale my je prostě baštíme celý rok nepřetržitě. 

20.10.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Slané ovesné placky

Slané ovesné placky

Placky, placičky, prostě chuťovka, která mě baví. Jsem zvědavá, jestli budou chutnat i vám. Každá návštěva musí ocenit, že tasíte domácí sušenky než balíček olejem nacucaných brambůrek nebo dětských křupek, no ne?!

13.10.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Pestrý salát s avokádem, fíky a třemi druhy sýra

Pestrý salát s avokádem, fíky a třemi druhy sýra

vegetariánský recept

Milujete saláty, jako já? Pokud ano, není nic jednoduššího, jako je tento. Zároveň není nic chutnějšího. Ingredience si obměňte dle vašich chutí a toho, co máte opravdu rád

13.10.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Fazole na smetaně s bramborem a vajíčkem

Fazole na smetaně s bramborem a vajíčkem

vegetariánský recept

Fazolky, pro někoho klasika, někdo si je tak často nedělá. Tak třeba tento recept bude pro vás impulsem, že je ten správný čas, si pochutnat na fazolkách. 

13.10.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Jablečné růžičky z listového těsta

Jablečné růžičky z listového těsta

Recept jsem našla na stránkách nejrecept, kde mě tyto růžičky opravdu očarovaly. Tak jsem se do nich pustila hnedle, jak jsem koupila listové těsto. Tímto děkuji stránce za inspiraci a vy si je pojďte udělat spolu se mnou.

13.10.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Bábovka z máslové dýně s nasekanými vlašskými ořechy

Bábovka z máslové dýně s nasekanými vlašskými ořechy

Dýňová sezóna pokračuje a tak zkusíme jeden recept nasladko. Bábovka je krásně vláčná a děti se po ní můžou utlouct. Nevěříte, zkuste třeba hned. 

13.10.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Polévka z máslové dýně a kořenové zeleniny

Polévka z máslové dýně a kořenové zeleniny

Další polévka, která se nemá opravdu za co stydět, ba naopak. Je dýňová se sezóna, tak určitě uvítáte tento chutný recept, který nejen pohladí vaše chuťové pohárky, ale též zahřeje. Milují ji samozřejmě i děti.

13.10.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Marinovaný kapr s domácími hranolkami

Marinovaný kapr s domácími hranolkami

Příběh k receptu je až pohádkový. Můj kamarád má vlastní rybník a tak mi nejen rybu ulovil, ale daroval mi ji i s tímto receptem. Co přát si víc, že?! Tak jdeme na to, už se mi sbíhají 

13.10.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Vývar z husích krků s kořenovou zeleninou a nudlemi

Vývar z husích krků s kořenovou zeleninou a nudlemi

Venku se nám počasí horší, mráz sílí, tak je čas na teplé vývary a polévky. Tuto milujeme u nás doma my, tak doufám, že si pochutnáte úplně stejně. 

13.10.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Domácí pizza Hawai z čerstvého ananasu

Domácí pizza Hawai z čerstvého ananasu

Recept na těsto mám od své kamarádky Kačky Bobkové, kterou samozřejmě nesmím zapomenout zmínit. Tímto jí moc děkuji a my se můžeme pustit do receptu, který nadchne především milovníky sladko-kyselých chutí. 

13.10.2015 Doba přípravy: 60 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI