Vydatná zeleninová polévka s růžičkovou kapustou a nočky zpět

Ingredience:
růžičková kapusta30 hlavičekvelká mrkev1 ksstředně velká cibule1 ks
česnek3 stroužkycuketa nakrájená na jemná kolečka1/4 ksnaklíčená čočka2 hrsti
velká brambora1 ksvelké rajče zbavené slupky1 kssypká paprika2 lžičky
sušený libeček špetkatymián špetičkanové koření4 kuličky
pepř4 kuličky
Jíška:
máslo2 lžícehladká mouka2 lžíce
Noky:
vajíčko1 kskrupice3 lžcesůl špetička
růžičková kapusta 30 hlaviček, velká mrkev 1 ks, středně velká cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, cuketa nakrájená na jemná kolečka 1/4 ks, naklíčená čočka 2 hrsti, velká brambora 1 ks, velké rajče zbavené slupky 1 ks, sypká paprika 2 lžičky, sušený libeček špetka, tymián špetička, nové koření 4 kuličky, pepř 4 kuličky, máslo 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, vajíčko 1 ks, krupice 3 lžce, sůl špetička

Příprava

Kdo má rád růžičkovou kapustu, jistě si přijde u této polévky na své. Zeleninových polévek není nikdy dost, ani pro ty naše nejmenší svišťata.

Do velkého hrnce dáme máslo, nadrobno pokrájenou cibuli a česnek na jemné plátky, a necháme je orestovat do zlatova. Pak je zasypeme hladkou moukou a vytvoříme zlatavou jíšku, kterou pak zalijeme vodou nebo vývarem. Veškerou zeleninu pokrájíme na kolečka a kostičky, růžičkovou kapustu pořádně opláchneme a jednotlivé hlavičky zbavíme košťálu na jejich spodní části. Polévku posolíme, dáme do ní veškeré koření a takto ji vaříme do změknutí zeleniny. Z vajíčka, krupice a špetičky soli si připravíme hmotu na noky a malou lžičkou hmotu nabíráme a druhou lžičkou nokům pomáháme sklouznout do polévky.  Polévka chutná skvěle s čerstvým měkkým chlebem.

2016-01-13 Polévky

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI