Ingredience: | |||||
voda | dle potřeby | velká máslová dýně | 1/2 ks | velká mrkev | 1 ks |
petržel | 1 ks | celer | 1/4 velké bulvy | středně velká cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky | čerstvý zázorový kořen | 1/4 ks | šťáva z 1/2 malého citronu | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby | tymián | špetka | libeček | špetka |
nové koření | 4 kuličky | pepř | špetka | sůl | dle chuti |
med | 2 lžíce | starší rohlíky | 2 ks |
Další polévka, která se nemá opravdu za co stydět, ba naopak. Je dýňová se sezóna, tak určitě uvítáte tento chutný recept, který nejen pohladí vaše chuťové pohárky, ale též zahřeje. Milují ji samozřejmě i děti.
Máslovou dýni oloupeme škrabkou na brambory, pouze nejsvrchnější slupku, a spolu s ostatní zeleninou nakrájíme na kostky. Jako první dáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na rozpálený olivový olej a restujeme lehce dozlatova. Na olej přidáme i ostatní na kostky nakrájenou zeleninu, kterou za neustálého míchání ještě chvíli restujeme. Vše posolíme, opepříme, přidáme špetku tymiánu, libečku, 4 kuličky nového koření, zakápneme šťávou z půlky citronu, zalijeme vodou do takové výšky, aby byla zelenina tak akorát přikrytá vodou. Takto vše vaříme cca 30 minut. Když je zelenina uvařená doměkka, vezmeme hrnec z plotny, postavíme si jej na prkénko a vše pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem. Do polévky, která se již nevaří, přidáme 2 polévkové lžíce medu. Polévku na talíři dozdobíme krutónky z tvrdšího rohlíku, které jen chvíli nasucho opražíme. Na trošce olivového oleje osmahneme tenoučké plátky máslové dýně (z kousku přibližně o velikosti menší mrkve, které nastrouháme škrabkou na chřest), které lehce posolíme, zakápneme citronem a posypeme špetkou cukru a necháme je zkaramelizovat. Takto zkaramelizovanou máslovou dýni položíme jako zdobení na krutónky doprostřed polévky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI