Korpus: | |||||
italské špaldová BIO mouka | 300 g | světlicový (bodlákový) olej | 2 lžíce | vlažná voda | dle potřeby |
čerstvé droždí | 20 g | plátky mandlí | hrst | sůl | špetka |
Ovocný rozvar: | |||||
rebarbora | 4 ks | višně | 10 ks | meruňky | 5 ks |
citron - šťáva z něj | 1/2 ks | jahodová máta | 10 listů | třtinový cukr | 4 lžíce |
plátková želatina | 1 balíček | ||||
Na dokončení: | |||||
čerstvé borůvky | 5 hrstí | čerstvá jahodová máta | 6 lístků |
Tento koláč byla naprostá improvizace a když jsem se do něj pouštěla, vůbec jsem netušila, jaký bude... Jsem moc příjemně překvapená a jak řekl můj manžel...tak ten je návykový, budeš ho muset péct hodně často. No a já se tomu vůbec nebráním, taky se ze mě stal "borůvkový" závislák.
Příprava těsta:
Do mísy nasypeme mouku a přidáme čerstvé droždí. Přilijeme vodu, dáme 2 lžíce světlicového (bodlákového) oleje, lehce osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, když je těsto dobře vypracované, přidáme do něj plátky mandlí a těsto spolu s mandlemi ještě jednou propracujeme, pokud by těsto bylo příliš řídké, můžeme jej lehce podsypat hladkou moukou, v opačném případě přilijeme trochu vody. Těsto necháme 30 minut vykynout na teplém místě, poté jej zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Mezitím vymažeme kulatou formu troškou oleje a hotové těsto v ní prsty roztáhneme směrem ke kraji formy a vypracujeme cca půl centimetrový okraj, který posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180 st. a korpus v ní pečeme cca 15-20 minut dle výkonu vlastní trouby.
Již během kynutí těsta si připravíme veškeré ovoce plus jahodovou mátu a třtinový cukr na přípravu ovocného rozvaru, který poslouží jako náplň korpusu a zároveň lůžko pro čerstvé borůvky. Rebarboru, meruňky, višně, citronovou šťávu a třtinový cukr spolu povaříme cca 20 minut až do chvíle, kdy se nám vytvoří konzistence podobná džemu. Ovoce tedy zredukujeme do hustší konzistence. Hotový rozvar stáhneme z plotny a necháme vystydnout. V malém kastrůlku si rozpustíme a krátce povaříme plátkovou želatinu přesně podle pokynů na obalu. Dvě lžíce ovocného rozvaru přimícháme k hotově připravené a rozpuštěné plátkové želatině, dobře promícháme a pak tuto směs vmícháme do zbylého ovocného rozvaru. Vše spolu dobře promícháme a takto hotový a již téměř vystydnutý rozvar opatrně vlijeme na hotově upečený korpus. Nyní už nám pouze zbývá posypat ovocný rozvar čerstvými borůvkami a ozdobit jahodovou mátou. Koláč dáme do ledničky, aby nám dobře ztuhl želatinový ovocný rozvar.
Koláč je vynikající, lehký, jak řekl můj manžel…návykový
K přípravě ovocného rozvaru může každý použít ovoce dle vlastní chuti, fantazii se meze nekladou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI