Borůvkový koláč z kynutého těsta ze špaldové mouky s ovocným rozvarem a jahodovou mátou zpět

Korpus:
italské špaldová BIO mouka300 gsvětlicový (bodlákový) olej2 lžícevlažná voda dle potřeby
čerstvé droždí20 gplátky mandlí hrstsůl špetka
Ovocný rozvar:
rebarbora4 ksvišně10 ksmeruňky5 ks
citron - šťáva z něj1/2 ksjahodová máta10 listůtřtinový cukr4 lžíce
plátková želatina1 balíček
Na dokončení:
čerstvé borůvky5 hrstíčerstvá jahodová máta6 lístků
italské špaldová BIO mouka 300 g, světlicový (bodlákový) olej 2 lžíce, vlažná voda dle potřeby, čerstvé droždí 20 g, plátky mandlí hrst, sůl špetka, rebarbora 4 ks, višně 10 ks, meruňky 5 ks, citron - šťáva z něj 1/2 ks, jahodová máta 10 listů, třtinový cukr 4 lžíce, plátková želatina 1 balíček, čerstvé borůvky 5 hrstí, čerstvá jahodová máta 6 lístků

Příprava

Tento koláč byla naprostá improvizace a když jsem se do něj pouštěla, vůbec jsem netušila, jaký bude... Jsem moc příjemně překvapená a jak řekl můj manžel...tak ten je návykový, budeš ho muset péct hodně často. No a já se tomu vůbec nebráním, taky se ze mě stal "borůvkový" závislák.

Příprava těsta:
Do mísy nasypeme mouku a přidáme čerstvé droždí. Přilijeme vodu, dáme 2 lžíce světlicového (bodlákového) oleje, lehce osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, když je těsto dobře vypracované, přidáme do něj plátky mandlí a těsto spolu s mandlemi ještě jednou propracujeme, pokud by těsto bylo příliš řídké, můžeme jej lehce podsypat hladkou moukou, v opačném případě přilijeme trochu vody. Těsto necháme 30 minut vykynout na teplém místě, poté jej zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Mezitím vymažeme kulatou formu troškou oleje a hotové těsto v ní prsty roztáhneme směrem ke kraji formy a vypracujeme cca půl centimetrový okraj, který posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180 st. a korpus v ní pečeme cca 15-20 minut dle výkonu vlastní trouby.

Již během kynutí těsta si připravíme veškeré ovoce plus jahodovou mátu a třtinový cukr na přípravu ovocného rozvaru, který poslouží jako náplň korpusu a zároveň lůžko pro čerstvé borůvky. Rebarboru, meruňky, višně, citronovou šťávu a třtinový cukr spolu povaříme cca 20 minut až do chvíle, kdy se nám vytvoří konzistence podobná džemu. Ovoce tedy zredukujeme do hustší konzistence. Hotový rozvar stáhneme z plotny a necháme vystydnout. V malém kastrůlku si rozpustíme a krátce povaříme plátkovou želatinu přesně podle pokynů na obalu. Dvě lžíce ovocného rozvaru přimícháme k hotově připravené a rozpuštěné plátkové želatině, dobře promícháme a pak tuto směs vmícháme do zbylého ovocného rozvaru. Vše spolu dobře promícháme a takto hotový a již téměř vystydnutý rozvar opatrně vlijeme na hotově upečený korpus. Nyní už nám pouze zbývá posypat ovocný rozvar čerstvými borůvkami a ozdobit jahodovou mátou. Koláč dáme do ledničky, aby nám dobře ztuhl želatinový ovocný rozvar. 
Koláč je vynikající, lehký, jak řekl můj manžel…návykový

K přípravě ovocného rozvaru může každý použít ovoce dle vlastní chuti, fantazii se meze nekladou.

2016-07-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI