Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem zpět

Ingredience:
hladká mouka250 gšpaldová mouka250 gžitná chlebová mouka k závěrečnému hnětení těsta2 lžíce
sůl2 lžičkyvlažná voda250 mlslunečnicový olej40 ml
rozpuštěné kvalitní máslo40 mlvejce do těsta + 1 na potření1 kstřtinový cukr1 lžička
droždí1 kostkasezamová semínka dle potřeby
hladká mouka 250 g, špaldová mouka 250 g, žitná chlebová mouka k závěrečnému hnětení těsta 2 lžíce, sůl 2 lžičky, vlažná voda 250 ml, slunečnicový olej 40 ml, rozpuštěné kvalitní máslo 40 ml, vejce do těsta + 1 na potření 1 ks, třtinový cukr 1 lžička, droždí 1 kostka, sezamová semínka dle potřeby

Příprava

Znáte ten pocit, kdy ráno vstanete, máte děsnou chuť na rohlík s máslem a nemáte žádný doma? To se mi stalo dnes, a tak jsem si je prostě během dopoledne upekla a mé chuťové buňky si přišly na své.

Smícháme všechny sypké ingredience. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience. Z uvedeného množství vody si dáme do hrnku tři polévkové lžíce, do nich přidáme rozdrolenou kostku droždí a lžičku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Pak všechny ingredience smícháme a uhněteme vláčné těsto, které necháme vykynout po dobu 1 hodiny na teplém místě. Já nechávám těsto stát půl hodiny jen tak přikryté utěrkou, a jakmile začnu rozpalovat troubu, tak postavím mísu s těstem na plotnu a těsto tím přibývajícím horkem krásně vykyne. Z těsta po vykynutí vytvoříme dlouhou šišku, ze které nakrájíme 12 stejně velkých kusů (může to vyjít i navíc kusů podle toho, jak kdo chce). Ty necháme ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Pak každý kus rozvalujeme do tvaru „jakoby“ trojúhelníku a smotáváme od nejširší strany směrem k cípu trojúhelníku. Rohlíky vytvarujeme do tvaru podkovy a dáme na slunečnicovým olejem vymazaný plech. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme je na 200 stupňů cca 20 minut, do zezlátnutí. Rohlíky jsou křupavé, výborné.

2016-04-21 Ostatní

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI