Hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými bramborami, zdobenými karamelizovanými jemnými plátky červené cibule, mrkve a celeru zpět

Omáčka:
hovězí líčka1/2 kgkořenová zelenina150 gčervená cibule1 ks
bílá cibule1 ksvývar z hovězích kostí dle potřebyrajčatový protlak dle potřeby
červené víno0,5 lmáslo dle potřebypepř dle chuti
sůl dle chutisádlo dle potřebynové koření4 kuličky
bobkový list2 ksjalovec2 kuličkytymián špetka
Šťouchané brambory:
středně velké brambory8 ksmáslo3 lžcesůl dle chuti
najemno pokrájený čerstvý libeček3 snítky
hovězí líčka 1/2 kg, kořenová zelenina 150 g, červená cibule 1 ks, bílá cibule 1 ks, vývar z hovězích kostí dle potřeby, rajčatový protlak dle potřeby, červené víno 0,5 l, máslo dle potřeby, pepř dle chuti, sůl dle chuti, sádlo dle potřeby, nové koření 4 kuličky, bobkový list 2 ks, jalovec 2 kuličky, tymián špetka, středně velké brambory 8 ks, máslo 3 lžce, sůl dle chuti, najemno pokrájený čerstvý libeček 3 snítky

Příprava

Hovězí líčka na červeném víně jsou pro mou rodinu jednou z největších delikates. Proto tuhle dobrotu vařím vždy jen o víkendu, protože to je onen čas, kdy se všichni sejdeme u jednoho stolu a můžeme si na tomto výtečném jídle společně pochutnat.

Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme nahrubo. Pár kousků mrkve, petržele a celeru nakrájíme na tenké plátky a dáme stranou spolu s kouskem červené cibule nakrájené na měsíčky.

Očištěné a na kostky nakrájené maso (je třeba mít vedle sebe statného muže se silnými pažemi, krájení je poněkud vysilující záležitost) dáme na rozpálené sádlo, zprudka jej opečeme, aby se zatáhlo, opepříme a osolíme, pak jej z výpeku vyndáme a dáme stranou.

Ve výpeku orestujeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a obě cibule pokrájené na kostičky a veškeré koření. Když je vše dozlatova, přidáme 1 malý protlak a trochu hovězího vývaru. Vše chvíli povaříme.

Maso vrátíme zpět k zelenině, nalijeme část vína a dusíme odklopené, aby se víno a ostatní tekutiny zredukovaly, postupně přiléváme zbylé červené víno. Vše takto vaříme přibližně 30 minut za občasného promíchávání, po zredukování tekutin přilijeme opět vývar, hrnec zaklopíme a líčka vaříme do změknutí cca 3 hodiny.

Předtím, než omáčku dokončíme, je dobré kousek masa vyjmout, rozkrojit a ochutnat, hotově uvařené maso je měkké jako „dort“. Jakmile usoudíme, že je maso skutečně doměkka uvařené, vyjmeme z omáčky všechny kousky masa, dáme je stranou, omáčku důkladně rozmixujeme (je tak hustá, že nepotřebuje zahuštění moukou) a můžeme ji servírovat.

Šťouchané brambory připravíme tak, že uvaříme v lehce osolené vodě ve slupce 8 středně velkých brambor. Jakmile jsou měkké, oloupeme je, přidáme k nim 3 polévkové lžíce másla, lehce je osolíme, posypeme nadrobno pokrájeným čerstvým libečkem a všechny ingredience spolu rozšťoucháme. 

Postup pro přípravu zkaramelizované zeleniny (ozdoba pro šťouchané brambory):
Kořenovou zeleninu, kterou jsme nastrouhali a pokrájeli na tenké plátky a měsíčky červené cibule orestujeme na 1 lžíci másla, lehce osolíme a necháme zkaramelizovat spolu s 1 kávovou lžičkou cukru.

2016-02-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI