Kapustová roláda s mletým hovězím masem, čedare zpět

Roláda:
kapusta zbavená košťálu uprostřed listu6 velké listymleté hovězí maso1/2 kgčedar6 plátků
česnek5 stroužkůčervená cibule1/2 ksvětší mrkev2 ks
vajíčko1 kssyypkká paprika špetkaolivový olej dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chuti
Bramborový salát:
větší brambory6 ksstředně velká mrkev1 kszakysaná smetana4 lžíce
tatarská omáčka1 lžícesůl dle chuti
kapusta zbavená košťálu uprostřed listu 6 velké listy, mleté hovězí maso 1/2 kg, čedar 6 plátků, česnek 5 stroužků, červená cibule 1/2 ks, větší mrkev 2 ks, vajíčko 1 ks, syypkká paprika špetka, olivový olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, větší brambory 6 ks, středně velká mrkev 1 ks, zakysaná smetana 4 lžíce, tatarská omáčka 1 lžíce, sůl dle chuti

Příprava

Neměla jsem chuť na klasickou dušenou kapustu, a tak jsem listy kapusty zužitkovala jiným způsobem a toto jídlo jsme si zamilovali "na první dobrou". Roláda je vynikající jako hlavní teplý chod, ale i jako studený předkrm.

Nejprve dáme vařit vodu do hrnce širšího průměru, osolíme ji, opepříme, nakrájíme do ní tři stroužky česneku na tenké plátky. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní šest listů kapusty, zbavených středového košťálu, čili z každého listu odstraníme část ve tvaru stromečku. Do té samé vody pokrájíme na tenké dlouhé plátky dvě mrkve zbavené nejsvrchnější vrstvy (to budou mrkve pro roládu) a jednu též oloupanou mrkev a nakrájenou na kostičky (mrkev pro salát). Vše vaříme nejméně 15 minut doměkka. Slijeme vodu a mrkve pro roládu dáme stranou na talířek a stejně tak i na jiný talířek odložíme kostičky mrkve na salát. Mleté hovězí smícháme se dvěma prolisovanými stroužky česneku, s půlkou na kostičky nakrájenou červenou cibulí, solí, pepřem, jedním vajíčkem, dvěma hrstmi strouhanky a dvěma špetkami sypké papriky. Na prkénko si položíme zčásti přes sebe vždy dva listy kapusty, za ně další dva listy a pak ještě jednou stejně tak dva listy kapusty. Listy se musí překrývat a vytvoří plochu (jako kdybyste se chystali umotat sushi, tedy ve tvaru řasy). Na plochu z kapustových listů položíme na prkénku válečkem rozválenou směs z mletého masa tak, aby kolem masa zbyl tak 1 cm kapustových listů. Na plochu z masa položíme 6 plátků čedaru tak, aby maso překryly. Na plátky čedaru naklademe doměkka uvařené plátky mrkve, doprostřed můžeme dát ještě i kousek kapusty z boků rolády a plátky povařeného česneku, kvůli zajímavé kresbě mozaiky. Takto pokladené kapustové listy zavineme do rolády, po bocích přečnívající kapustové listy zastrčíme opatrně dovnitř. Celou roládu opatrně podebereme rukama a položíme ji na olivový olej v pekáčku. Roládu pečeme na 180 ° cca 30 minut jako klasickou sekanou.

Bramborový salát připravíme následujícím způsobem:
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je, nakrájíme je na kostičky, promícháme je spolu s kostičkami pokrájené a povařené mrkve, přidáme 4 polévkové lžíce zakysané smetany a jednu lžíci tatarky a salát lehce osolíme.

2016-02-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI