Ingredience: | |||||
sádlo | 15 dkg | hladká mouka | 20 dkg | kakao | 5 dkg |
moučkový cukr | 15 dkg | oblíbená marmeláda | dle chuti |
Vánoce jsou svátky klidu, pohody, ale i vzpomínek…. Na tomhle cukroví jsem si kdysi coby malá holka pochutnávala u mé babičky, ujídala jsem jí ho zcela nevychladlé z plechu…. Úžasná vzpomínka Před pár dny jsem ho čirou náhodou objevila na fotce s receptem od paní Czadky Šulistové a hned jsem věděla, že u nás o letošních vánocích oživím „dávnou“ a již tak trochu zapomenutou tradici…
Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto. Tvoříme malé kuličky, prstem stlačíme jamku, do které dáme zavařeninu. Pečeme při 175 °C. Pečou se s troškou zavařeniny a po vyjmutí plechu z trouby, kdy pečená marmeláda bublá, se do ní kápne čerstvá marmeláda a po vychladnutí vytvoří krásný lesklý film.
POZOR! Při vypracovávání těsta je důležité všímat si jeho konzistence. Pokud bude těsto mazlavé a ne spíše sušší, je třeba do něj přisypat moučkový cukr. Nejdříve tak jednu hrst, tu pak zapracovat a tak těsto doupravit, aby bylo spíše pevnější. U tohoto cukroví je velmi důležité, pohlídat si teplotu trouby. Je lepší, vložit jej do trouby i ve chvíli, kdy se trouba teprve rozpaluje a pohlídat si stupně, aby skutečně nepřesáhly 175 st. Toto cukroví se spíše "suší" než peče, takže dobu pečení je třeba uzpůsobit typu trouby. Není dobré péct jej v příliš rozpálené troubě, v tomto případě má tendenci se roztékat. Z uvedeného množství se vytvoří 20 větších kuliček, pokud budete chtít menší než jsem pekla já, můžete jich vytvořit až 30 kousků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI