Vařený chřest se smetanovou omáčkou, dušenou šunkou, bramborem a rukolou zpět

Ingredience:
zelený nebo bílý chřest500 gmáslo1/2 lžícetřtinový cukr1/2 lžíce
sůl špetkacitronová šťáva dle chutikvalitní šunka dušená v páře6 plátků
čerstvý salát rukola hrstbrambory6 ks
zelený nebo bílý chřest 500 g, máslo 1/2 lžíce, třtinový cukr 1/2 lžíce, sůl špetka, citronová šťáva dle chuti, kvalitní šunka dušená v páře 6 plátků, čerstvý salát rukola hrst, brambory 6 ks

Příprava

Chřestová sezóna nám pomalu začíná a já přináším tip na jednoduchý oběd či večeři.

Zelený chřest oloupeme od jeho poloviny směrem dolů, horní část se loupat nemusí. Takto oloupaný chřest dáme vařit do vody s kouskem másla, s troškou třtinového cukru, vodu osolíme, lehce opepříme a do vody přikápneme trošku citronové šťávy. Zelený chřest stačí povařit pouhých 15 minut. Pokud bychom ho chtěli ještě následně restovat, stačí ho povařit klidně jen 5 minut. Takto hotově uvařený chřest vyndáme z vývaru ven, vývar zahustíme klasicky, jako když hustíme omáčku, já dávám špaldovou mouku rozkvedlanou v hrnku vody, vývar spolu s ve vodě rozkvedlanou špaldovou moukou dobře promícháme, omáčku necháme provařit a v závěru ji zalijeme tučnou smetanou. Omáčku dochutíme dle chuti. Stejně tak se postupuje v případě bílého chřestu, jen s tím rozdílem, že ho vaříme o deset minut déle a je nutné oloupat jej celý, od hlavičky až po spodní ukrojenou část. 
Paralelně s chřestem vaříme brambory zbavené slupky v osolené vodě. Hotově uvařený chřest, omáčku a brambory podáváme s kvalitní srolovanou šunkou a ozdobenou čerstvou rukolou.

2016-04-12 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI