Slaný kynutý koláč ze špaldové mouky zapečený se žampiony, rajčaty, čedarem a pečenou šunkou zpět

Těsto:
špaldová celozrnná mouka300 golivový olej3 lžícevlažná voda0,8 dcl (1/2 hrnku)
sůl1 lžičkadroždí1/4 kostky
Náplň:
větší žampiony7 ksvelká rajčata3 ksvejce2 ks
sýr čedar1/4 blokupečená šunka nakrájená na kousky4 velké plátkybílý choceňský jogurt3/4 velkého kelímku
prolisovaný česnek2 stroužkysůl1 lžičkačerný mletý pepř špetka
kurkuma špetka
špaldová celozrnná mouka 300 g, olivový olej 3 lžíce, vlažná voda 0,8 dcl (1/2 hrnku), sůl 1 lžička, droždí 1/4 kostky, větší žampiony 7 ks, velká rajčata 3 ks, vejce 2 ks, sýr čedar 1/4 bloku, pečená šunka nakrájená na kousky 4 velké plátky, bílý choceňský jogurt 3/4 velkého kelímku, prolisovaný česnek 2 stroužky, sůl 1 lžička, černý mletý pepř špetka, kurkuma špetka

Příprava

Miluji slané koláče, a protože je venku krásně a všude jsou kytky, vytvořila jsem nám koláč a la rajčatová kytička.

Postup k přípravě těsta:
Do mísy nasypeme mouku a přidáme k ní ¼ kostky droždí. Přilijeme vlažnou vodu, 3 lžíce olivového oleje, osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, pokud by bylo těsto příliš řídké, přisypeme trochu špaldové mouky, pokud by bylo příliš pevné, přilijeme trošičku vlažné vody, a pořádně vypracujeme těsto. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici. U tohoto koláče jsem ovšem těsto dala do formy ihned a do chladu jsem jej dala, až když už bylo vytvarované ve formě.

Postup k přípravě náplně a zálivky:
Mezitím si připravíme náplň na koláč. Připravíme si na plátky pokrájené žampiony, stejně tak na plátky pokrájená větší rajčata, na kostičky nakrájenou šunku a na hrubém struhadle nastrouhaný sýr čedar. Vše je dobré mít připravené dopředu, abychom pak už jen jednotlivé ingredience skládaly dle vlastní fantazie na jogurtovou hmotu.

Na zálivku k polití korpusu potřebujeme 2 vajíčka, ¾ velkého bílého choceňského jogurtu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a kurkumu a vše dohromady zamícháme.

Předehřejeme troubu na 170°C. Vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy. Formu s takto roztaženým těstem dáme do předehřívající se trouby asi tak na 5 minut. Po uplynutí 5 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií. Na náplň vlitou do formy s předpečeným korpusem klademe po okrajích na plátky pokrájené žampiony kolem dokola. Další vrstvu tvoří plátky rajčat vyskládané do kytičky směrem ke středu koláče. Přímo ve středu koláče si necháme volné místo, kam položíme hrstku pokrájené pečené šunky. Mezi jednotlivé plátky rajčat, které jsme vyskládali za sebou, zastrkáváme zbylou pečenou šunku. Zcela nakonec vše dozdobíme nastrouhaným sýrem čedar. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 st. Každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastní trouby.

2016-06-09 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI