Španělský koláč Empanada zpět

Těsto na empanádu (na 1 plech):
hladká mouka4 hrnkyprášek do pečiva2 lžičkysůl2 lžičky
máslo1/2 ksvoda150 mlvejce1 ks
Masová směs:
olivový olej3 lžícecibule pokrájená na drobno2 ksvepřová kotleta nakrájená na drobné kousky1/2 kg
česnek nakrájený na drobno1 stroužekzelená paprika nakrájená na kostičky3 kspaprika1 lžička
protlak2 lžícesůl dle chutipepř dle chuti
hladká mouka 4 hrnky, prášek do pečiva 2 lžičky, sůl 2 lžičky, máslo 1/2 ks, voda 150 ml, vejce 1 ks, olivový olej 3 lžíce, cibule pokrájená na drobno 2 ks, vepřová kotleta nakrájená na drobné kousky 1/2 kg, česnek nakrájený na drobno 1 stroužek, zelená paprika nakrájená na kostičky 3 ks, paprika 1 lžička, protlak 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Toto chutné pečivo plněné masovou směsí jsme objevili na naší dovolené ve Španělsku a bylo jasné, že čekat až si ho zase dáme až za rok (nebo bůhvíkdy) nebude možné, a tak jsme zapátrali po receptu, abychom si ho mohli připravit i doma.

Empanada je koláč se slanou náplní, připravující se v různých obměnách. Základ je ale vždy stejný, křehké tence vyválené těsto plněné směsí, kterou jste si předem připravili na pánvi.

Těsto na empanádu

Suroviny smíchej, podle potřeby dej o trochu více či méně vody (závisí to na velikosti vejce).

Těsto nech odležet v lednici.

Masová směs

Na oleji zpěň cibuli, přidej maso a orestuj. Přidej česnek a papriku a opět chvíli restuj. Nakonec přidej protlak a paprikové koření, osol a opepři. Směs nech před plněním těsta trochu vychladnout. 

Poté, co si připravíš masovou směs, těsto rozděl na dva díly. Jeden z dílů natenko vyválej (jde to trochu ztuha, ale nakonec se těsto poddá) a poklaď masovou či jinou směsí.

Směs přikryj druhým vyváleným plátem těsta a okraje spodního těsta přehni přes horní díl. Dozdob případně zbytky těsta a nakonec pomašluj dvěma rozmíchanými žloutky. 

Peč na 180°C 30 minut.

Plech empanády zmizel rychlostí blesku.

TIP: Obměnou náplně může být například špenátová směs, tuňák nebo houby. Empanada se nedělá jen na plech, ale připravuje se jako plněná kapsa do ruky. 

2018-01-24 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI