Těsto na empanádu (na 1 plech): | |||||
hladká mouka | 4 hrnky | prášek do pečiva | 2 lžičky | sůl | 2 lžičky |
máslo | 1/2 ks | voda | 150 ml | vejce | 1 ks |
Masová směs: | |||||
olivový olej | 3 lžíce | cibule pokrájená na drobno | 2 ks | vepřová kotleta nakrájená na drobné kousky | 1/2 kg |
česnek nakrájený na drobno | 1 stroužek | zelená paprika nakrájená na kostičky | 3 ks | paprika | 1 lžička |
protlak | 2 lžíce | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Toto chutné pečivo plněné masovou směsí jsme objevili na naší dovolené ve Španělsku a bylo jasné, že čekat až si ho zase dáme až za rok (nebo bůhvíkdy) nebude možné, a tak jsme zapátrali po receptu, abychom si ho mohli připravit i doma.
Empanada je koláč se slanou náplní, připravující se v různých obměnách. Základ je ale vždy stejný, křehké tence vyválené těsto plněné směsí, kterou jste si předem připravili na pánvi.
Těsto na empanádu
Suroviny smíchej, podle potřeby dej o trochu více či méně vody (závisí to na velikosti vejce).
Těsto nech odležet v lednici.
Masová směs
Na oleji zpěň cibuli, přidej maso a orestuj. Přidej česnek a papriku a opět chvíli restuj. Nakonec přidej protlak a paprikové koření, osol a opepři. Směs nech před plněním těsta trochu vychladnout.
Poté, co si připravíš masovou směs, těsto rozděl na dva díly. Jeden z dílů natenko vyválej (jde to trochu ztuha, ale nakonec se těsto poddá) a poklaď masovou či jinou směsí.
Směs přikryj druhým vyváleným plátem těsta a okraje spodního těsta přehni přes horní díl. Dozdob případně zbytky těsta a nakonec pomašluj dvěma rozmíchanými žloutky.
Peč na 180°C 30 minut.
Plech empanády zmizel rychlostí blesku.
TIP: Obměnou náplně může být například špenátová směs, tuňák nebo houby. Empanada se nedělá jen na plech, ale připravuje se jako plněná kapsa do ruky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI