Špenátový quiche / Quiche aux épinards zpět

Těsto (větší koláčová forma):
hladká mouka175 gstudené máslo, nakrájené na kousky100 gžloutek1 ks
sůl špetkastudená voda4 lžíce
Náplň:
mražený nebo čerstvý špenát400 gslanina v celku, nakrájená na kostičky200 gsýr gruyère lze nahradit parmazánem100 g
smetana ke šlehání250 mlvejce, prošlehaná3 ksmalá cibule, na drobné kostičky1 ks
mořská sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chutinastrouhaný muškátový oříšek špetka
olej na smažení2 lžícečesnek, nadrobno1 stroužekmáslo na vytření formy kousek
hrubá mouka na vysypání formy dle potřeby
hladká mouka 175 g, studené máslo, nakrájené na kousky 100 g, žloutek 1 ks, sůl špetka, studená voda 4 lžíce, mražený nebo čerstvý špenát 400 g, slanina v celku, nakrájená na kostičky 200 g, sýr gruyère lze nahradit parmazánem 100 g, smetana ke šlehání 250 ml, vejce, prošlehaná 3 ks, malá cibule, na drobné kostičky 1 ks, mořská sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, nastrouhaný muškátový oříšek špetka, olej na smažení 2 lžíce, česnek, nadrobno 1 stroužek, máslo na vytření formy kousek, hrubá mouka na vysypání formy dle potřeby

Příprava

Mezi naše nejoblíbenější jarní recepty patří špenátový koláč. Je v něm vše co máme rádi a skvěle se hodí jako lehká večeře se zeleninovým salátem. Těsto si můžete udělat sami nebo koupit hotové ať už listové nebo křehké těsto na koláče nebo přímo těsto na quiche.

1) Těsto lze velmi rychle připravit v robotu. Do mísy dejte mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody. Krátce promixujte dlouhými noži nebo hákem na těsto. Směs připomíná drobenku. Nasypte ji na pomoučněný vál a ručně spojte v těsto. Pracujte rychle, aby těsto nebylo příliš tuhé.

.....Pokud jste těsto koupili hotové tuto část pracovního postupu vynechte a hotové těsto rovnou rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.

2) Předehřejte troubu na 200°C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu dotenka. Namotejte ho na váleček a rozviňte do formy. Prsty přitiskněte ke stěnám a dnu formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10 minut do lednice.

3) Na těsto položte kus pečícího papíru tak aby zakryl dno formy a vsypte hrst fazolí jako zátěž.
Pečte 15 minut. Sundejte fazole i papír a pečte dalších 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.

4) Mezitím připravte náplň:

ve středně velkém kastrůlku opečte na oleji pokrájenou  cibulku do sklovita, přidejte pokrájenou slaninu a česnek a zlehka vše  znovu opečte. Pokud koláč připravujete z čerstvých listů špenátů, postačí je jen zlehka spařit v horké vodě, nechat zchladnout  a pokrájet  na prkýnku. Pokud použijete mražený špenát, nechte ho chvilku povolit při pokojové teplotě a potom ho přidejte ke slanině s cibulí. S troškou vody ho poduste, ochuťte solí, pepřem. Hotovou špenátovou směs dejte na cedník okapat a vychladnout.

-  sýr nastrouhejte na hrubo

V misce promíchejte smetanu s prošlehanými vejci, ochuťte lehce solí, pepřem, muškátovým oříškem. Přidejte sýr a připravenou špenátovou směs.

5) Teplotu v troubě snižte na 190°C. Směsí přelijte předpečený korpus a pečte zhruba 25 minut, až náplň zpevní a zezlátne. Před vyndáním z formy nechte koláč zchladnout. Před pečením můžete povrch koláče ozdobit vykrájenými tvary ze zbylého těsta, přidat můžete černé olivy a sušená rajčata v oleji.

RADA navíc : Okraje koláče a tvary z těsta potřete žloutkem.

2019-09-17 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI