Špenátový quiche s kozím sýrem a sušenými rajčaty zpět

Těsto:
hladká mouka180 gztuhlé máslo130 gstudená voda5 lžic
žloutek1 kssůl špetkamuškátový oříšek špetka
Náplň:
čerstvé špenátové listy350 gkozí sýr200 glučina200 g
sušená rajčata2 hrstičervená cibule1 ksčesnek4 stroužky
vejce4 kssmetana ke šlehání250 mlolivový olej dle potřeby
sůl dle chutipepř le chuti
hladká mouka 180 g, ztuhlé máslo 130 g, studená voda 5 lžic, žloutek 1 ks, sůl špetka, muškátový oříšek špetka, čerstvé špenátové listy 350 g, kozí sýr 200 g, lučina 200 g, sušená rajčata 2 hrsti, červená cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, vejce 4 ks, smetana ke šlehání 250 ml, olivový olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř le chuti

Příprava

Quiche je slaný koláč, který pochází z Francie a nejčastěji se plní směsí sýra, vajec, smetany a zeleniny, kterou máme rádi a servírují se teplé nebo studené. Já jsem zvolila mou oblíbenou verzi se špenátem, sušenými rajčaty a kozím sýrem.

Jako první si připravíme těsto na quiche.
Mouku prosejeme a smícháme spolu se solí a muškátovým oříškem. Tuhé máslo nastrouháme nahrubo a jemně promícháme spolu s moukou, přidáme žloutek, postupně přiléváme lžíce vody. Vznikne nám drobenkové těsto, které vyválíme na plát a poté ho rozprostřeme do zapékací misky vyloženou pečícím papírem a prsty vtiskneme těsto až k hornímu okraji misky. Spodní vrstvu propícháme špejlí a dáme vychladit na 15 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň.
Cibuli, česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, orestujeme 1 minutu na olivovém oleji a necháme vychladit.
Špenát omyjeme, spaříme vroucí vodou a nasekáme najemno.
V misce si vyšleháme vejce, přidáme nakrájený kozí sýr, lučinu, sušená rajčata, vychladlý orestovaný česnek s cibulí, špenát, smetanu, sůl a promícháme.
Na vychladlé těsto si položíme ještě jeden pečící papír a vsypeme 2 hrsti hrachu jako zátěž a dáme péct na 200° asi 15 minut až okraje těsta mírně zezlátnou.
Poté vyndáme z trouby, odstraníme zátěž (pečící papír, hrách) a vlijeme celou náplň na těsto a pečeme na 180° cca 25 minut dozlatova.

2016-03-02 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI