Špenátový quiche s kozím sýrem a sušenými rajčaty zpět

Těsto:
hladká mouka180 gztuhlé máslo130 gstudená voda5 lžic
žloutek1 kssůl špetkamuškátový oříšek špetka
Náplň:
čerstvé špenátové listy350 gkozí sýr200 glučina200 g
sušená rajčata2 hrstičervená cibule1 ksčesnek4 stroužky
vejce4 kssmetana ke šlehání250 mlolivový olej dle potřeby
sůl dle chutipepř le chuti
hladká mouka 180 g, ztuhlé máslo 130 g, studená voda 5 lžic, žloutek 1 ks, sůl špetka, muškátový oříšek špetka, čerstvé špenátové listy 350 g, kozí sýr 200 g, lučina 200 g, sušená rajčata 2 hrsti, červená cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, vejce 4 ks, smetana ke šlehání 250 ml, olivový olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř le chuti

Příprava

Quiche je slaný koláč, který pochází z Francie a nejčastěji se plní směsí sýra, vajec, smetany a zeleniny, kterou máme rádi a servírují se teplé nebo studené. Já jsem zvolila mou oblíbenou verzi se špenátem, sušenými rajčaty a kozím sýrem.

Jako první si připravíme těsto na quiche.
Mouku prosejeme a smícháme spolu se solí a muškátovým oříškem. Tuhé máslo nastrouháme nahrubo a jemně promícháme spolu s moukou, přidáme žloutek, postupně přiléváme lžíce vody. Vznikne nám drobenkové těsto, které vyválíme na plát a poté ho rozprostřeme do zapékací misky vyloženou pečícím papírem a prsty vtiskneme těsto až k hornímu okraji misky. Spodní vrstvu propícháme špejlí a dáme vychladit na 15 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň.
Cibuli, česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, orestujeme 1 minutu na olivovém oleji a necháme vychladit.
Špenát omyjeme, spaříme vroucí vodou a nasekáme najemno.
V misce si vyšleháme vejce, přidáme nakrájený kozí sýr, lučinu, sušená rajčata, vychladlý orestovaný česnek s cibulí, špenát, smetanu, sůl a promícháme.
Na vychladlé těsto si položíme ještě jeden pečící papír a vsypeme 2 hrsti hrachu jako zátěž a dáme péct na 200° asi 15 minut až okraje těsta mírně zezlátnou.
Poté vyndáme z trouby, odstraníme zátěž (pečící papír, hrách) a vlijeme celou náplň na těsto a pečeme na 180° cca 25 minut dozlatova.

2016-03-02 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI