THỊT BÒ KHÔ - sušené hovězí maso "Jerky" zpět

Ingredience:
hovězí maso zadní1 kgcitronová tráva4 stonkysušený česnek1 lžička
palmový cukr2 lžícechilli vločky dle chutikoření pěti vůní1 lžička
ústřicová omáčka2 lžícesůl1 lžičkačerný pepř dle chuti
hovězí maso zadní 1 kg, citronová tráva 4 stonky, sušený česnek 1 lžička, palmový cukr 2 lžíce, chilli vločky dle chuti, koření pěti vůní 1 lžička, ústřicová omáčka 2 lžíce, sůl 1 lžička, černý pepř dle chuti

Příprava

Vietnamské sušené maso je výborné jen tak samotné k vínu či pivu, ale je to také nezbytná surovina pro přípravu vynikajícího salátu NỘM BÒ KHÔ.

Příprava sušeného masa je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

Maso si nakrájejte po vláknech, tak aby se později dobře trhalo na vlákna.
Ostrým nožem krájejte 3 - 5 mm silné plátky a kdyby vám to nešlo a maso se vám příliš vlnilo, můžete použít malý trik a maso na malou chvilku (20 -30 minut) dát na mrazák.
 
 
Ze všech zbylých surovin si připravte marinádu na maso.

Citronovou trávu si nejprve nasekejte tupou stranou nože (uvolní více aroma) a teprve potom nasekejte nadrobno. Ideální je čerstvá. ale já mám citrónovou trávu v celých stoncích na mrazáku a tak je stále po ruce.
Kdo máte rádi opravdu pálivé, můžete přidat i lžičku mletého chilli. Kdo méně, dejte jen chilli vločky.
Palmový cukr se kupuje v kouscích ve tvaru polokoule, a aby se rychleji rozpustil, klidně ho nastrouhejte na jemném struhadle.
 
 
 
Promíchejte s masem, přikryjte fólií a nechte minimálně 4 hodiny odležet.

Pokud máte čas, tak klidně přes noc.

Poté vezměte pánev a jen tak na sucho bez oleje plátky opečte. Narovnejte jeden vedle druhého pěkně v jedné vrstvě, a když se maso malinko zatáhne, ztlumte plamen, přilijte 1 - 2 lžíce vody a přiklopte pokličkou.

Maso absorbuje tekutinu, vy ho dáte stranou a celý proces opakujete, dokud neopečete všechno maso.

 
 
Plech na pečení si vyložíte alobalem a maso na něho naskládáte. Opět zase jen v jedné vrstvě, tak aby se maso mohlo rovnoměrně vysušit.
 
 
Troubu s grilem zapnete na 200°C a plech umístíte doprostřed trouby. 
Maso v průběhu sušení několikrát otočte. 
 
Suší se 15 - 30 minut v závislosti na troubě a míře vysušení, jako požadujete.
Vietnamské sušené maso nemá být úplně suché a tuhé jako klasické Jerky.
Má být sice na povrchu suché, ale uvnitř stále ještě krásně žvýkavé.
 
Vychladnout nechte někde na mřížce a skladujte v dóze v lednici.
Takto upravené maso by mělo vydržet minimálně 5 dní. 
Až ho ale ochutnáte, nevydrží ani 5 minut.
 
Dobrou chuť!
2017-03-27 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI