Citronovo-rozmarýnový dort zpět

Korpus:
hladká mouka + na vysypání formy175 gkypřicí prášek do pečiva3/4 lžičkyjedlá soda na špičku nože
sůl1/4 lžičkycukr krupice100 gmáslo (rozpuštěné a zchladlé)5 lžic
podmáslí nebo mléko1/2 hrnkurostlinný olej1,5 lžícevanilkové aroma1 lžíce
nastrouhaná citronová kůra1/2 lžícenasekané lístky čerstvého rozmarýnu1/2 lžícevelké žloutky3 ks
bílky1 - 2 ks
Krém:
sýr typu lučina, philadelphia125 gzměklé máslo40 gcitronová šťáva1,5 lžičky
nastrouhaná citronová kůra1 lžícevanilkové aroma pár kapekcukr krupice140 g
hladká mouka + na vysypání formy 175 g, kypřicí prášek do pečiva 3/4 lžičky, jedlá soda na špičku nože, sůl 1/4 lžičky, cukr krupice 100 g, máslo (rozpuštěné a zchladlé) 5 lžic, podmáslí nebo mléko 1/2 hrnku, rostlinný olej 1,5 lžíce, vanilkové aroma 1 lžíce, nastrouhaná citronová kůra 1/2 lžíce, nasekané lístky čerstvého rozmarýnu 1/2 lžíce, velké žloutky 3 ks, bílky 1 - 2 ks, sýr typu lučina, philadelphia 125 g, změklé máslo 40 g, citronová šťáva 1,5 lžičky, nastrouhaná citronová kůra 1 lžíce, vanilkové aroma pár kapek, cukr krupice 140 g

Příprava

Rozmarýna je jedna z bylinek, které jsem vždycky chtěla ochutnat ve sladké variantě, ani nevím proč. Když jsem tedy narazila na tento recept, musela jsem ho zkusit! Chuť je jen lehounce rozmarýnová, takže výsledek připomíná šťavnatou bábovku s citronovou polevou. Listy rozmarýny jsou pro nás prospěšné, protože podporují krevní oběh, pomáhají při trávení tuků a při bolestech kloubů. Jak jste na tom vy, budete mít odvahu a zkusíte také sladkou kombinaci s rozmarýnou? Dort jsem ozdobila květy Monardy, což je také bylinka, která příjemně voní a její květy jsou jedlé, lze je přidat do salátů, ale jsou krásné jako ozdoba právě na dorty. 
Troubu předehřejte na 180 st. Je důležité, aby všechny suroviny na přípravu měly pokojovou teplotu. Tato varianta je poloviční dort oproti originálu, kde se korpus peče ve dvou formách a dort je potom vyšší a celkově větší.
 
Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu, 80g cukru krupice a sůl. V jiné míse smíchejte rozpuštěné máslo, podmáslí (mléko), olej, aroma, citronovou kůru, žloutky a rozmarýnu. Vše dobře a důkladně prošlehejte. V další míse vyšlehejte elektrickým šlehačem bílky, ke konci šlehání přidejte 20g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Důkladně, ale velice opatrně promíchejte žloutkovou směs se sněhem z bílků a postupně spojujte s moučnou směsí. Jakmile je směs kompaktní je hotovo. Formu na dort vymažte máslem a vysypejte moukou, těsto do ní přelijte a pečte 30 minut, nebo podle zkušeností s vaší troubou, vyzkoušejte špejlí. Dort vyjměte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout. Připravte si krém. Smíchejte dohromady sýr, máslo, citr. šťávu, kůru, aroma a cukr. Pokud se vám směs zdá příliš tekutá nechejte ji vychladit v lednici. Korpus nechejte zcela vychladnout, trvá to něco přes hodinu. Rozřízněte ho a potřete trochou krému. Nakonec celý dort pokryjte vrstvou krému a dozdobte dle chuti, nechejte vychladit přes noc v lednici. 
2015-07-20 Dezerty

Poznámka

Uvedené suroviny jsou na formu o průměru 24 cm, ale může být i menší - dort bude vyšší. Originál recept: http://bakerbettie.com/fluffy-lemon-rosemary-layer-cake/

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI