Králík na hořčici s medem a meruňkovým džemem zpět

Ingredience:
naporcovaný králík1 kscibule1 ksvývar400 ml
máslo2 lžíceolej1 lžícehrubozrnná hořčice3 lžíce
domácí meruňková zavařenina2 lžícemed1 lžícesmetana na šlehání200 ml
čerstvý rozmarýn2 snítkyčerstvý tymián3 snítkyrůžová sůl dle chuti
naporcovaný králík 1 ks, cibule 1 ks, vývar 400 ml, máslo 2 lžíce, olej 1 lžíce, hrubozrnná hořčice 3 lžíce, domácí meruňková zavařenina 2 lžíce, med 1 lžíce, smetana na šlehání 200 ml, čerstvý rozmarýn 2 snítky, čerstvý tymián 3 snítky, růžová sůl dle chuti

Příprava

Celé dopoledne jsem strávila v kuchyni a připravovala něco na zub na odpolední "kinder party". Moji dva pomocníci samozřejmě nesměli chybět.
Po vytažení posledního plechu se sušenkami, přišel konečně na řadu králík, který byl v plánu k obědu.
Králíka dělám už několik let stejně, na smetaně, podle receptu mojí tchýně. Dnes jsem se rozhodla zariskovat. Matěj byl stejně nacpaný, jak pořád ochutnával, jestli to maminka všechno dobře napekla, takže jsem ani nečekala, že bude obědvat.
Jaké bylo moje překvapení, když místo typického rýpání vymetl talíř, a po jeho zvolání: "Maminko, prosím ještě těstovinky.", jsem si sedla na pozadí.
Vzhledem k tomu, že normálně do něj v poslední době musím všechno cpát, aby mu nelezla žebra, a dnes snědl skoro dvě porce, věřím, že bude tato úprava králíka chutnat i u Vás doma.

Porce králíka osolíme a v pekáčku či kastrolu, který je vhodný do trouby, opečeme na másle s olejem. 
Maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nadrobno pokrájenou cibuli. Zpěníme, přidáme hořčici a posekané bylinky, zalijeme vývarem, vložíme králíka, přikryjeme a pečeme v troubě při 180 stupních doměkka (asi 1-1,5 hodiny). 
Po upečení odložíme maso bokem, do pekáče přilijeme smetanu, džem a vše rozmixujeme. 
Podle konzistence zredukujeme na požadovanou hustotu (já omáčku vařila ještě asi 30 minut) a nakonec dochutíme medem.
Jako přílohu jsem zvolila pohankové těstoviny.

2016-06-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI