Ingredience: | |||||
naporcovaný králík | 1 ks | cibule | 1 ks | vývar | 400 ml |
máslo | 2 lžíce | olej | 1 lžíce | hrubozrnná hořčice | 3 lžíce |
domácí meruňková zavařenina | 2 lžíce | med | 1 lžíce | smetana na šlehání | 200 ml |
čerstvý rozmarýn | 2 snítky | čerstvý tymián | 3 snítky | růžová sůl | dle chuti |
Celé dopoledne jsem strávila v kuchyni a připravovala něco na zub na odpolední "kinder party". Moji dva pomocníci samozřejmě nesměli chybět.
Po vytažení posledního plechu se sušenkami, přišel konečně na řadu králík, který byl v plánu k obědu.
Králíka dělám už několik let stejně, na smetaně, podle receptu mojí tchýně. Dnes jsem se rozhodla zariskovat. Matěj byl stejně nacpaný, jak pořád ochutnával, jestli to maminka všechno dobře napekla, takže jsem ani nečekala, že bude obědvat.
Jaké bylo moje překvapení, když místo typického rýpání vymetl talíř, a po jeho zvolání: "Maminko, prosím ještě těstovinky.", jsem si sedla na pozadí.
Vzhledem k tomu, že normálně do něj v poslední době musím všechno cpát, aby mu nelezla žebra, a dnes snědl skoro dvě porce, věřím, že bude tato úprava králíka chutnat i u Vás doma.
Porce králíka osolíme a v pekáčku či kastrolu, který je vhodný do trouby, opečeme na másle s olejem.
Maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nadrobno pokrájenou cibuli. Zpěníme, přidáme hořčici a posekané bylinky, zalijeme vývarem, vložíme králíka, přikryjeme a pečeme v troubě při 180 stupních doměkka (asi 1-1,5 hodiny).
Po upečení odložíme maso bokem, do pekáče přilijeme smetanu, džem a vše rozmixujeme.
Podle konzistence zredukujeme na požadovanou hustotu (já omáčku vařila ještě asi 30 minut) a nakonec dochutíme medem.
Jako přílohu jsem zvolila pohankové těstoviny.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI