Ingredience: | |||||
oloupaná řepa pečená vceslku | 450 - 500 g | 70% čokoláda (bez mléka a syrovátky) | 200 g | pohanková mouka | 150 g |
České Ghí | 50 g | kokosový olej | 50 g | panela (nebo jiné sypké sladidlo) | 100 g |
kakao | 1 vrchovatá lžíce | sůl | špetka | prášek do pečiva bez lepku a bez fosfátů | 1 lžička |
kokosový o lej | na vymazání formy | kakao | na vysypání formy | ||
Poleva: | |||||
banán | 1 ks | raw kakao | 1 lžíce | Ghítela | 2 lžíce |
O víkendu jsme měli rodinnou oslavu, tak jsem tam nechtěla přijít s prázdnou. V rodině máme ale členy s nesnášenlivostí lepku a alergií na mléko. Chtěla jsem, aby tuto pochoutku mohli ochutnat všichni, tak jsem se rozhodla trochu zaexperimentovat. Výsledek uchvátil nejen mě, ale i všechny, kdo ochutnali včetně dětí i zarputilých odmítačů řepy.
Tento recept je oproti jiným podobným dělaný z upečené řepy. Mám nejraději řepu pečenou vcelku v alobalu, protože si zachovává svou krásně tmavou barvu a sytou chuť. Proto jsem se rozhodla zkusit, jak bude chutnat v těchto brownies. Polevu jsem vyrobila z mé oblíbené ghítely, banánu a raw kakaa, ale můžete ji samozřejmě udělat dle své vlastní chuti - třeba jen z ghítely (to jsem zkoušela minule a bylo to také moc dobré), nebo klasickou verzi z čokolády. Tyto brownies jsou ale dobré i jen tak samotné bez polevy.
Doufám, že vás uchvátí stejně jako mě a moji rodinu.
Začneme tím, že si dáme pomalu rozpouštět čokoládu s ghí a kokosovým olejem na páře - tedy v míse, která je posazená na hrnci s postupně ohřívanou vodou.
Než se nám čokoláda rozpustí, smícháme si v míse sypké ingredience - pohankovou mouku, panelu, kakao, prášek do pečiva, špetku soli.
Dále si oloupeme upečenou řepu a navážíme si správné množství. 500 g bereme jako maximum, kdo chce být v množství řepy opatrnější, může použít 450 g. Řepu rozmixujeme dohladka a přidáme do sypké směsi, promícháme a postupně vmícháme i rozpuštěnou čokoládu s tukem. Takto připravenou směsí naplníme pekáček, který jsme si předtím vymazali kokosovým olejem a vysypali kakaem.
Pečeme 20-25 minut na 180 stupňů. Poté necháme brownies vychladnout v pokojové teplotě.
Opravdu doporučuji nechat brownies vychladit přes noc v lednici a konzumovat je vychlazené.
Polevu si připravíme čerstvou až těsně před konzumací a to tak, že jednoduše rozmixujeme banán s kakaem a ghítelou a pak už jen servírujeme na porce brownies.
Dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI