Borůvkové koláčky z mandlového těsta zpět

Těsto:
hladká mouka175 gmoučkový cukr150 gneloupané mleté mandle100 g
strouhaná kůra z 1 biocitronu1 ksmletá skořice1 lžičkamletý hřebíček1/2 lžičky
sůl špetkažloutek3 ksmáslo (vychlazené)50 g
Mandlový krém:
mleté mandle loupané50 ghladká mouka2 lžíceMoučkový cukr30 g
máslo (změklé)40 gvanilkový extrakt1 lžičkastrouhaná citronová kůra1 lžička
Borůvková náplň:
borůvky250 gkrupicový cukr2 lžícecitronová šťáva1 lžička
Na dokončení:
máslo na vymazání formičekžloutek na potření těstakrystalový cukr na posypání
hladká mouka 175 g, moučkový cukr 150 g, neloupané mleté mandle 100 g, strouhaná kůra z 1 biocitronu 1 ks, mletá skořice 1 lžička, mletý hřebíček 1/2 lžičky, sůl špetka, žloutek 3 ks, máslo (vychlazené) 50 g, mleté mandle loupané 50 g, hladká mouka 2 lžíce, Moučkový cukr 30 g, máslo (změklé) 40 g, vanilkový extrakt 1 lžička, strouhaná citronová kůra 1 lžička, borůvky 250 g, krupicový cukr 2 lžíce, citronová šťáva 1 lžička, máslo na vymazání formiček, žloutek na potření těsta, krystalový cukr na posypání

Příprava

Pracnější varianta, ale výsledek stojí za to.

Na těsto - mouku prosejeme s cukrem, přidáme mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček, sůl a žloutky. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Důkladně propracujeme. Snažíme se o co nejrychlejší zpracování, aby máslo příliš nezměklo. Uděláme bochánek a dáme do lednice.

Mandlová náplň - v misce smícháme mandle, hladkou mouku, cukr, změklé máslo i vanilkový extrakt.

Borůvková náplň - v misce smícháme borůvky s cukrem a citronovou šťávou.

Formičky na koláčky o průměru 10 cm (nejlépe s vyndavacím dnem) vymažeme máslem.

Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme z něj placku silnou asi 3 mm. Vykrájíme 6 koleček o průměru 12 cm. Těstem vyložíme formičky. Spodek těsta (dno) propícháme vidličkou. Mandlovou náplň rozdělíme na 6 dílů a rozetřeme na dno koláčků. Borůvky též na 6 dílů a naplníme koláčky.

Nějaké těsto by nám mělo zbýt. Z toho nakrájíme proužky a ty dáme přes borůvky a přitiskneme k okrajům koláčků. Proužky potřeme žloutkem a hodně posypeme cukrem - při pečení se udělá křupavá krusta.

Dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 - 25 minut.

Po upečení necháme lehce zchladnout  a vyndáme z formiček.

2014-07-31 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojaperitiv
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI