Borůvkovo-čokoládový cheesecake zpět

Těsto:
sušenky300 - 350 grozpuštěné máslo2 lžíce
Bílá a borůvková vrstva:
tvaroh250 gzakysaná smetana200 mlmascarpone250 g
cukr2 lžícevanilka dle chutikůra z biocitronu dle chuti
borůvky hrst
Čokovrstva:
šlehačka200 mlhořká čokoláda (alespoň 50%)200 g
Čokopoleva:
šlehačka100 mlhořká čokoláda (alespoň 50%)100 g
Na ozdobu:
ovoce dle chuti
sušenky 300 - 350 g, rozpuštěné máslo 2 lžíce, tvaroh 250 g, zakysaná smetana 200 ml, mascarpone 250 g, cukr 2 lžíce, vanilka dle chuti, kůra z biocitronu dle chuti, borůvky hrst, šlehačka 200 ml, hořká čokoláda (alespoň 50%) 200 g, šlehačka 100 ml, hořká čokoláda (alespoň 50%) 100 g, ovoce dle chuti

Příprava

Neděléééé je tady... a my čekáme návštěvu, takže jsem chtěla uklohnit něco špešl, ale zároveň rychlého a bez pečení, ať nejede trouba v tomto vedru. Vznikl BORŮVKOVO-ČOKOLÁDOVÝ CHEESECAKE. Nemůžu se dočkat, až ochutnáme. 

Celou přípravu začneme čokovrstvou a čokopolevou - příprava obojího je naprosto stejná. V kastrólu přivedeme k varu trošku vody, na kastrol posadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastrol) a vlijeme do ní šlehačku. Počkáme, dokud nezačne téměř vařit a dáme bokem z parní lázně. Do vřelé šlehačky přidáme nalámanou čokoládu a chvilku počkáme, až povolí. Dobře rozmícháme, dokud se hmota nespojí. Toto provedeme 2x - jednou s 200 ml a podruhé se 100 ml šlehačky. Misku s větším množstvím - na čokovrstvu - umístíme do lednice. Tu menší s čokopolevou necháme venku na lince. A hurá, jdeme na ten zbytek.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.

Sušenky podrtíme, smícháme s máslem a napěchujeme do dortové formy. Já vždy k důkladnému uťapkání používám ploché dno sklenice, pracuji opravdu silou.

V míse smíchám vše na tvarohovou vrstvu - tvaroh, zakysanku, mascarpone, cukr (dejte dle chutí, ochutnávejte), vanilku a citrónovou kůru. Mixérem spojte a cca 1/2 nalijte na namačkané sušenky. Svědomitě urovnejte, uhlaďte. Do zbylé poloviny zamixujte rozmačkané borůvky a opět opatrně urovnejte a uhlaďte na bílou vrstvu.

Teď můžete dort šoupnout na chvilku do lednice, naopak vyndejte misku se směsí na čokohmotu. Pokud už je vystydlá, můžete začít šlehat mixérem (umyjte metličky od tvarohu), vyšlehejte do konzistence podobné šlehačce. Rozetřete na borůvkovou vrstvu a opravdu pečlivě uhlaďte. Celý dort zalijte čokoládovou polevou a šup s ním na 24 hodin do lednice. Doporučuji jej podložit plechem nebo větším talířem. Tvarohová vrstva pustí syrovátku, tak ať nemáte sladkou povodeň v lednici.

aaaa druhý den je tu! Svařte v konvici vodu, připravte si ostrý kovový nůž a vysokou nádobu, do které vřelou vodu přelijete, do ruky vezměte ubrousek a jdeme krájet. Nůž si vždy nahřejte ve vodě, utřete do ubrousku, aby nebyl mokrý, jen horký a udělejte krásný čistý řez. Pak zase do vody, utřít a znovu do dortu. 
Takto pokračujte, až budete mít 8-12 kousků, podle požadovaného počtu porcí.

Nakrájený moučník ozdobte ovocem, jedlými květinami... zkrátka tím, co máte po ruce a klidně jej zase schovejte do lednice, dokud nepřijdou hosté. Pak už Vám bude stačit jen podběráček na dort a jednotlivé porce hravě přemístíte na talířky.

2017-08-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI