Celozrnné ovesno-špaldové sušenky plněné Ghítelou zpět

Ingredience:
rozmixované ovesné vločky3/4 hrnkušpaldová mouka1 hrnekrozemleté lískové ořechy hrst
České Ghíčko110 gkokosový olej15 gvejce1 ks
prášek do pečiva nebo soda1 lžičkasůl špetkamed5 lžic
celé ovesné vločky1/4 hrnkusezamová semínka1 lžícekakao1,5 lžíce
vychlazená Ghítela na plnění50 - 60 g
rozmixované ovesné vločky 3/4 hrnku, špaldová mouka 1 hrnek, rozemleté lískové ořechy hrst, České Ghíčko 110 g, kokosový olej 15 g, vejce 1 ks, prášek do pečiva nebo soda 1 lžička, sůl špetka, med 5 lžic, celé ovesné vločky 1/4 hrnku, sezamová semínka 1 lžíce, kakao 1,5 lžíce, vychlazená Ghítela na plnění 50 - 60 g

Příprava

Už je to pár let, co jsem se rozhodla upéct si doma své první cookies. Když hledám recept na něco, s čím nemám předchozí zkušenost, obvykle si najdu více různých receptů a od těch se odrazím. No a takto vznikla moje nová verze cookies, které se neroztečou na placku, ale zůstanou z nich bochánky. Ty si u mých přátel získaly velkou oblibu, a já jsem si oblíbila tento velice variabilní recept, který se dá pojmout jak klasicky, tedy bílá mouka, cukr, čokoláda, tak ve své zdravější formě a mlsání pro malé děti tj. celozrnná mouka, med, semínka, vločky, sušené ovoce, apod. Stačí pouze dodržet základ, tedy 1 a 3/4 hrnku jakékoli mouky, 125g tuku, 1 vejce, doslazení cukrem, sirupem nebo medem dle chuti a 1 lžičku kypřidla (sody, nebo prášku do pečiva). Obvykle přidávám do sladkých pokrmů také špetku soli na zvýraznění chuti. 

Základní složky vždy smíchám dohromady v těsto a pak přidávám další Ingredience podle toho, na co mám zrovna chuť a pro koho sušenky peču. Tentokrát jsem se rozhodla využít toho, že se sušenky neroztečou úplně a rozhodla jsem se zkusit je naplnit. Navíc jsem použila více druhů mouky a místo části mouky mixované vločky a místo másla jsem použila ghí, aby byly vhodné i pro abkm. A musím říct, že výsledek mě opravdu nadchl a opravdu doporučuji tyto plněné sušenky vyzkoušet. Jdeme tedy na konkrétní recept.

 

V mixéru rozmixujeme ovesné vločky a smícháme je se špaldovou moukou. Přimícháme lžíci kypřícího prášku, rozemleté oříšky a špetku soli. Poté přidáme tuk, tj. České ghíčko a kokosový olej a pořádně propracujeme v těsto. Osladíme medem dle chuti, já jsem dala zhruba 5 lžic, opět promícháme, aby se těsto spojilo. Poté přidáme ostatní ingredience, tedy celé vločky a sezamová semínka. Sušenky můžete nechat takto. Já jsem měla chuť na dvě verze, tedy bílou a kakaovou, proto jsem těsto rozdělila na dvě půlky a do jedné jsem zamichala 1,5 lžíce kakaa. Obě těsta pak necháme minimálně hodinu vychladit. 
Než začneme další krok, rozpálíme si troubu na 175 stupňů. 
Poté si vytáhneme těsta z lednice a nachystáme si vychlazenou ghítelu. Začneme tvarovat kuličky o průměru zhruba 2,5cm, podobně jako když děláme ovocné knedlíky. Tedy z těsta nejdříve uděláme placku do které vložíme kousek ghítely (cca půl lžičky) a obalíme ji těstem, které uhladíme do kuličky. Kuličky vkládáme na plech s pečícím papírem a dáváme je dál od sebe aby se při pečení neslily dohromady. Já dávám 9-12 kuliček na plech. Pečeme asi 10-12 minut.

2016-02-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI