Čokoládový hruškový koláč bez mouky zpět

Ingredience:
máslo (+ trochu navíc na dvojité vymazání formy)85 gtřtinový cukr (+ trochu navíc na vysypání formy)85 ghořká čokoláda40 g
mléčná čokoláda (poměr můžete libovolně změnit, nebo třeba použít jen jeden druh)60 gvejce (oddělené žloutky od bílků)3 kslískové oříšky65 g
hruška (dle velikosti formy) - oloupané, přepůlené a zbavené jádřinců3 - 4 ks
máslo (+ trochu navíc na dvojité vymazání formy) 85 g, třtinový cukr (+ trochu navíc na vysypání formy) 85 g, hořká čokoláda 40 g, mléčná čokoláda (poměr můžete libovolně změnit, nebo třeba použít jen jeden druh) 60 g, vejce (oddělené žloutky od bílků) 3 ks, lískové oříšky 65 g, hruška (dle velikosti formy) - oloupané, přepůlené a zbavené jádřinců 3 - 4 ks

Příprava

Čokoládový hruškový koláč bez mouky, proč ne? Upekla jsem si ho večer, den před cestou do Prahy.

Ukrojila jsem kousek sobě, kousek kamarádce, která cestovala se mnou a zbytek nechala doma. Když jsem se večer vrátila, nebylo po něm ani památky. Dokonce i nádobí se umylo.

Kromě toho, že nefandím jablečným koláčům, neprahnu ani po těch hruškových. Tedy. Neprahla jsem. Zkusila jsem totiž čokoládový koláč s praženými lískovými oříšky, s hruškami a absolutně bez použití mouky (Apetit). V průběhu příprav vypadal zvláštně. Ne že bych nikdy netvořila koláč bez mouky, ale konzistence dortové hmoty před upečením nebyla moc přesvědčivá. Po 40 minutách v troubě ale výsledek překvapil. Vizuálně i chuťově.

Dortovou formu (já jsem použila formu s průměrem 26cm) vymažeme máslem, pak vyložíme pečícím papírem, přes papír znovu vymažeme máslem a nakonec vysypeme třtinovým cukrem. Vím, zní to zvláštně, ale zkuste mi věřit. :)

Troubu dáme vyhřát na 170°C a na vodní lázni rozpustíme veškerou čokoládu společně s máslem pokrájeným na kostky.  Když máme jednolitou čokoládovou směs, necháme ji trochu zchladnout. Mezitím na pánvi zlehka opražíme lískové oříšky. Jakmile zezlátnou, shrneme je do mlýnku nebo mixéru a pomeleme na hladkou moučku. Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Tu zlehka společně s oříšky vmícháme do vlažné rozpuštěné čokolády. Pečlivě omytými a odmaštěnými metličkami elektrického šlehače vyšleháme bílky do sněhu a ten následně pomalu a opatrně ve třech dávkách vmícháme do čokoládové směsi. Jakmile se všechny složky spojí, vlijeme „těsto“ do připravené formy, uhladíme a na povrch vyskládáme poloviny hrušek řezem dolů.

Pečeme 40 minut – hrušky lehce změknou a přinejmenším okraje koláče se zpevní. Jakmile máte dojem, že by mohlo být hotovo, zbytečně ho v troubě netrapte. Je hodně křehký, takže ho asi 10-15 minut nechte trošku vychladnout ve formě a následně opatrně vyprostěte. Pozor, ať se vám nezačne koláč lámat a jeho povrch drolit.

Pak už stačí jen naservírovat. Můžete ho doplnit zmrzlinou, kysanou smetanou nebo třeba do tuha vyšlehanou šlehačkou. Prostě si ho připravte tak, ať vám chutná a máte z něj stejný zážitek, jako všichni ti, co už ho ochutnali. :) 

2013-12-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI