Crinkles zpět

Ingredience:
máslo50 gčokoláda s 50% kakaa200 gcukr krupice1/2 hrnku (120g)
vejce2 ksvanilkový cukr1 kspolohrubá mouka1 a 1/2 hrnku (300g)
sůl špetkaprášek do pečiva1/2 lžičkycukr moučka na obalení
máslo 50 g, čokoláda s 50% kakaa 200 g, cukr krupice 1/2 hrnku (120g), vejce 2 ks, vanilkový cukr 1 ks, polohrubá mouka 1 a 1/2 hrnku (300g), sůl špetka, prášek do pečiva 1/2 lžičky, cukr moučka na obalení

Příprava

Popraskané crinkles jsou u nás doma velmi oblíbené. Hotové jsou celkem rychle a ještě rychleji mizí ze stolu. Navrchu křupavé, vevnitř krásně měkké a tak čokoládové! Já osobně je peču jako vánoční cukroví a nebo jen tak na mlsání, úspěch mají vždycky.

Základem úspěchu je u tohoto receptu použít dobrou 50% čokoládu. Nesáhněte po náhražkách označených "na vaření", bývají nacpané rostlinnými tuky a crinkles se vám roztečou do placky. Nepoužívejte ani víceprocentní čokoládu. Jednak je to drahé a druhak vám sušenky málo povolí a nebudou tak hezky rozpraskané.

Čokoládu rozehřejeme s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme zchladnout tak, aby na prstu nepálila. Vejce vyšleháme s cukrem. Mouku, sůl a prášek do pečiva promícháme.

K našlehaným vejcím přidáme vlažnou čokoládu, rozmícháme, přidáme i moučnou směs a vytvoříme těsto, které dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.

Z těsta vytvarujeme kuličky, které obalíme v cukru moučka (je lepší, když přidá ruku k dílu další člověk, protože těsto i cukr se lepí na ruce a jedna osoba si musí mezi formováním a obalováním neustále mýt ruce), cukr neoklepáváme a kuličky dáváme na plech kousek od sebe. Pečeme 8 - 14 minut na 180°C (horkovzduch na 160°C), čas se dost mění dle trouby. Pečeme tak dlouho, dokud krustička není zlehka zpevněná - na větší tlak se krustička propadá, ale když na ni zaklepeme nehtem, "zvoní" a je tvrdá. Chce to cvik vychytat ten správný moment, kdy plech vytáhnout ven. Po dopečení se cirnkles ještě více zpevní, ale zatímco povrch je na omak tvrdý, vevnitř jsou krásně měkké (ale dopečené). Konzistenci mají asi jako rumové perníčky. Pokud se vytáhnout příliš pozdě a krusta už je moc tvrdý bude tvrdý i vnitřek a nebude to dobré.

2017-11-28 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI