Cuketovo-citrónový chlebíček zpět

Ingredience:
cukr nebo jiné sladidlo1/2 hrnečkuolej3/4 hrnkuvejce3 ks
hrubě strouhaná cuketa2 hrnkyvelký bio citron (kůra a šťáva)1 kspolohrubá mouka2 hrnky
škrob2 lžícesoda1 menší lžičkakypřícího prášku1,5 lžičky
Borůvkové srdce:
borůvky rozmixované do hladka4 lžíce
cukr nebo jiné sladidlo 1/2 hrnečku, olej 3/4 hrnku, vejce 3 ks, hrubě strouhaná cuketa 2 hrnky, velký bio citron (kůra a šťáva) 1 ks, polohrubá mouka 2 hrnky, škrob 2 lžíce, soda 1 menší lžička, kypřícího prášku 1,5 lžičky, borůvky rozmixované do hladka 4 lžíce

Příprava

Cukety na zahrádce vyskakují jako houby po dešti... máme sice své stálice, oblíbené recepty a někdy mi připadá, že jíme cuketu 7x do týdne, ale i přesto se snažím vymýšlet něco nového a nápaditého. Nedělní odpoledne přímo svádí a je jako stvořené k mlsání s hrnečkem kávy.

Pracovní postup na chlebíček:
V míse smícháme všechny suroviny kromě mouky, škrobu, sody a kypřícího prášku. Tyto suché suroviny přidáme až nakonec. Vymíchané těsto nalijeme do chlebíčkové formy vystlané pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C. Propečení zkontrolujeme špejlovou zkouškou.

Pracovní postup na verzi s borůvkovým srdcem:
Kromě chlebíčkové formy si připravíme ještě zapékací mísu o velikosti cca 20 x 20 cm, vyložíme ji pečícím papírem. Připravíme si borůvkové těsto z těchto surovin:
2 lžíce cukru, 1/4 hrnku oleje, 1 vejce, rozmixované borůvky, 2/3 hrnku mouky, na špičku lžičky sody a 0,5 lžičky prášku do pečiva - všechno smícháme mixérem v míse a vylijeme do zapékací misky. Pečeme cca 15 minut, dokud není buchtička řádně upečená. Necháme ji +/- vychladnout. 
Zatím co nám buchtička chladne, připravíme si zbytek těsta (necelá 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 a 1/2 hrnku mouky, 2 lžíce škrobu, 1 a 1/2 hrnku strouhané cukety, kůra a šťáva z citrónu, menší lžička sody a 1 lžička kypřícího prášku). 
Připravíme si vykrajovátka požadovaného tvaru (já použila srdce) a z vychladlé borůvkové buchty vykrajujeme místečko vedle místečka co nejvíce srdíček.
Cca 1/2 světlého cuketového těsta přelijeme do chlebíčkové formy vystlané pečícím papírem, poté naskládáme srdíčka "vzhůru nohama", tj. špičkou nahoru, nastojato, lehce každé zatlačíme do těsta, aby stálo, nepadalo. Takto vytvoříme řadu (váleček) středem formy, tvořený srdíčky. Mně to vyšlo pěkně od okraje po okraj (takže první a poslední bylo zapřené o boky formy). Poté dolijeme druhou polovinu cuketového těsta, pěkně uhladíme a šoupneme do trouby na cca 170 °C, pečeme asi 35-40 minut. Opět provedeme špejlovou zkoušku - mimo střed, tam jsou srdíčka, která jsou již upečená. 
Po upečení necháme prochladnout, vyklopíme z formy a krájíme. Na řezu se nám objeví krásně borůvková srdíčka.
Dobrou chuť!

2017-07-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI