Drobenkový meruňkový koláč zpět

Těsto:
hladká mouka200 gcukr krupice100 gprášek do pečiva1 lžička
máslo100 gmeruňky (váženo s peckami)450 g
Krém:
smetana ke šlehání (31%)200 mlbílý jogurt120 gvejce2 ks
tmavý cukr nebo cukr krupice60 gvanilkový extrakt1 lžička
Drobenka:
polohrubá mouka120 gcukr krupice60 gmáslo60 g
skořice1/2 lžičky
hladká mouka 200 g, cukr krupice 100 g, prášek do pečiva 1 lžička, máslo 100 g, meruňky (váženo s peckami) 450 g, smetana ke šlehání (31%) 200 ml, bílý jogurt 120 g, vejce 2 ks, tmavý cukr nebo cukr krupice 60 g, vanilkový extrakt 1 lžička, polohrubá mouka 120 g, cukr krupice 60 g, máslo 60 g, skořice 1/2 lžičky

Příprava

Už delší dobu jsem měla chuť upéct něco meruňkového a jak jsem byla upozorněna jednou kamarádkou, na blogu nic s meruňkami nemám  (resp. mám, ale původně je to koláč se švestkami a v receptu mám jen zmíňku, že můžete použít meruňky). Když moje kamarádka Štěpánka zveřejnila na svém blogu tastylife.cz recept na meruňkový koláč, věděla jsem, že ho musím zkusit. Lehce jsem ubrala cukru, trochu změnila postup u pečení a na světe byl křupavý a strašně dobrý koláč. Tak dobrý, že u odpolední kávy zmizela půlka - syn i manžel žádali přídavek.

Pekla jsem ho v koláčové formě s průměrem 27 cm a bylo to tak tak (málem se mi na výšku do formy nevešel), takže doporučuji péct spíše v dortové formě Ø 25 a více cm, a nebo koláčové formě Ø 30 cm. 

Těsto:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme studené máslo pokrájené na malé kostičky a vypracujeme jemnou drobenku bez žmolků másla (lze to udělat v ruce a nebo použijte robota jako já). Dvě třetiny těsta nasypeme na dno formy a upěchujeme rukou.

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny. Slupkou dolů je položíme na celou plochu těsta. Zasypeme je zbytkem těsta (poslední třetinou) a dáme péct na 20 minut.

Během pečení si připravíme krém a drobenku.

Krém:

Smetanu, jogurt, vejce, cukru i vanilkový extrakt vložíme do mísy a metlou v ruce lehce prošleháme.

Drobenka:

Máslo necháme lehce povolit, zasypeme ho moukou, cukrem a skořicí a rukou vypracujeme drobenku. 

Koláč po 20 minutách pečení vyjmeme z trouby. Zalijeme připraveným krémem a po celém povrchu posypeme drobenkou. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.

Po upečení necháme 30 minut v pootevřené vypnuté troubě a pak necháme zcela vychladnout.

2015-09-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI