Dýňová roláda zpět

Ingredience na roládu:
prosátá hladká mouka100 gcukr krupice200 gjedlá soda1 lžička
dýňové koření2 lžičkydýňového pyré260 gčerstvá vejce3 ks
citrónová kůra či extrakt1 lžička
Ingredience na krém:
sýr Philadelphia400 gzměklé máslo60 gcukr moučka140 g
vanilkový extrakt1 lžička
prosátá hladká mouka 100 g, cukr krupice 200 g, jedlá soda 1 lžička, dýňové koření 2 lžičky, dýňového pyré 260 g, čerstvá vejce 3 ks, citrónová kůra či extrakt 1 lžička, sýr Philadelphia 400 g, změklé máslo 60 g, cukr moučka 140 g, vanilkový extrakt 1 lžička

Příprava

Doba dýňová. Takto by se dal nazvat měsíc říjen, kdy jsme takřka všude obklopeni dýněma a to především díky strašidelného svátku Halloween. Tento americký svátek čím dál více začínáme vnímat i v našich končinách. Z dýně můžete udělat leccos, od polévky až po dezert. A právě se dneska na jeden dezert podíváme. Uděláme si dýňovou roládu přesně tak, jak ji dělají v Americe. Recept jsem použil od známé americké food blogerky Ashley Walkup a v originálním znění ho naleznete zde.

Recept na dýňové koření najdete ZDE a na dýňové pyré najdete ZDE.

1. V první řadě si předehřejem troubu na 190°C (horkovzdušnou zhruba na 170°C – 175°C). Jednotlivé přísady smíchame v míse.

Nejdříve vařečkou a poté použijeme šlehač.
Připravíme si menší pekáč o rozměrech 9″ x 13″ (zhruba 23 cm x 33 cm). Ten si vyložíme pečícím papírem.

2. Když máme těsto ušlehané, rovnoměrně jej rozprostříme na připravený pekáč.
Dáme do trouby na 190°C (horkovzdušnou zhruba na 170°C – 175°C) po dobu 15 – 20 minut, záleží na dané troubě. Můžeme též testovat formou špejlové metody. Když se nám na šplejli nic nepřichytá, tak pekáč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

3. Povrch si lehce posypeme moučkovým cukrem a položíme na něj pečící papír. Pomalu smotáme (motáme tu dělší stranu).
Dáme do lednice na 25 minut.

Postup na krém:

1. Je lepší si vyklopit sýr Philadelphia spolu s připraveným máslem do šlehací nádoby a nechat na pokojové teplotě. Mezitím si připravíme vanilkový extrakt a moučkový cukr.

2. Když máme sýr změklý spolu s máslem, tak jej nejdříve pošleháme.

Následně přidáme lžičku vanilkového extraktu (dle chuti můžete přidat i dvě). Poté postupně zašleháme cukr.
Krém by měl být hladký a bez hrudek.
Pokud tam jsou, tak je to pravděpodobně z důvodu, že máslo je málo změklé. Ale i tak se dá krém použít bez problémů.

Rolování a plnění:

Vyjmeme roládu z lednice, rozvineme ji a rychle přidáme připravený krém. Vrstva krému by neměla být moc tlustá, protože bychom roládu zpět pořádně nezavinuli.

Takže opatrně roládu zavineme a vrátíme zpět do lednice. Po vychladnutí odkrojíme okraje, aby roláda dostala ten správný vzhled.

A máme hotovo! Roládu můžeme začít podávat. Určitě Vám zbyl nějaký krém, ten můžete uchovat pár dnů v lednici nebo hnedka udělat další roládu, pokud ta první zachutnala :)

2015-02-05 Dezerty

Poznámka

Nejlepší je pro mně přírodní vanilkový extrakt z obchodů Marks & Spencer.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI