Ingredience (forma 20-22cm): | |||||
dýně na pyré | cca 1 kg | ||||
Těsto: | |||||
hladká mouka | 1,5 hrnku (hrnek=cca 320ml) | kakao | 4 lžíce | kypřící prášek do pečiva | 3 lžičky |
sůl | 1/2 lžičky | cukr krupice | 1 hrnek | kefír | 1/2 hrnku |
dýňové pyré | 1 hrnek | vanilkový cukr | 2 lžičky | máslo | 170 g |
vejce | 3 ks | ||||
Krém: | |||||
mascarpone (smetanový sýr) | 500 g | máslo | 170 g | moučkový cukr | 130 - 150 g |
vanilkový cukr | 2 lžičky | pomerančová šťáva | 2 lžíce | dýňové pyré | 1/2 hrnku |
Poleva: | |||||
čokoláda na vaření | 100 g | máslo | 100 g | smetana | 2 lžíce |
Jak jsem avizovala, chtěla jsem poslední dýni upotřebit do nějakého moučníku. Tak jsem pátrala po zahraničních blozích a našla jsem na jednom ruském tento dort. Původně byl připraven na Halloween, takže krém byl ještě trochu přibarvený do oranžova barvivem. To jsem vynechala a krém si ještě uzpůsobila našim chutím. Kdo mě zná, už ví, že nejsem žádný umělec v tomhle směru, ale chuťově je opravdu výborný, těsto vláčné. Dort je koncipován do formy o velikosti 20 - 22 cm a jelikož žádnou takovou formu nemám, pekla jsem v obyčejném nerezovém rendlíku, který jsem dobře vymazala a vysypala moukou. Tak pokud budete někdy potřebovat menší dort, než jsou obvykle velké formy, můžete to také vyzkoušet, jde to bez problémů.
Nejprve připravte krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem, mascarpone zvlášť. Poté obě hmoty spojte, míchejte ručně a přidejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promíchejte a dejte do lednice.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na těsto smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukry a po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce. Promíchejte kefír s dýňovým pyré a vešlehejte do směsi. Nakonec přes sítko vsypte suché ingredience. Důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť.
Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijte jednu část těsta a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, nechte ještě chvilku péct. Poté formu vyjměte, nechte cca 5 minut stát a poté korpus vyjměte vychladnout na mřížku. Pokud by se vám vršek korpusu při pečení zvedl, otočte ho ihned po vyjmutí dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžete vršek později seříznout do roviny. Opakujte stejně i s druhým korpusem.
Po vyjmutí krému z lednice ho ještě jednou dobře promíchejte, případně nechte chvilku povolit. Krém naneste rovnoměrně na spodní korpus, položte na něj druhý, zlehka přitlačte, a i ten potřete vrstvou krému. Tu uhlaďte dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na bok dortu nejprve naneste pouze slabou vrstvu krému, která schová případně nerovnosti a drobečky. Vložte do lednice na hodinu a poté strany potřete ještě jednou vrstvou krému. Také uhlaďte. Vraťte zpět do lednice a připravte ve vodní lázni polevu z čokolády, másla a smetany. Před nanesením na dort ji nechte trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijte čokoládou a stěrkou urovnejte. Po ztuhnutí můžete dozdobit dle fantazie.
Dort nechte před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájejte horkým nožem, ponořeným do horké vody a otřený do sucha.
Dýňové pyré - nakrájejte dýni na měsíčky a upečte doměkka v troubě při 200°C (ne dohněda, jen nechte změknout) a poté rozmixujte, případně propasírujte.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI