Dýňový dort zpět

Ingredience (forma 20-22cm):
dýně na pyrécca 1 kg
Těsto:
hladká mouka1,5 hrnku (hrnek=cca 320ml)kakao4 lžícekypřící prášek do pečiva3 lžičky
sůl1/2 lžičkycukr krupice1 hrnekkefír1/2 hrnku
dýňové pyré1 hrnekvanilkový cukr2 lžičkymáslo170 g
vejce3 ks
Krém:
mascarpone (smetanový sýr)500 gmáslo170 gmoučkový cukr130 - 150 g
vanilkový cukr2 lžičkypomerančová šťáva2 lžícedýňové pyré1/2 hrnku
Poleva:
čokoláda na vaření100 gmáslo100 gsmetana2 lžíce
dýně na pyré cca 1 kg, hladká mouka 1,5 hrnku (hrnek=cca 320ml), kakao 4 lžíce, kypřící prášek do pečiva 3 lžičky, sůl 1/2 lžičky, cukr krupice 1 hrnek, kefír 1/2 hrnku, dýňové pyré 1 hrnek, vanilkový cukr 2 lžičky, máslo 170 g, vejce 3 ks, mascarpone (smetanový sýr) 500 g, máslo 170 g, moučkový cukr 130 - 150 g, vanilkový cukr 2 lžičky, pomerančová šťáva 2 lžíce, dýňové pyré 1/2 hrnku, čokoláda na vaření 100 g, máslo 100 g, smetana 2 lžíce

Příprava

Jak jsem avizovala, chtěla jsem poslední dýni upotřebit do nějakého moučníku. Tak jsem pátrala po zahraničních blozích a našla jsem na jednom ruském tento dort. Původně byl připraven na Halloween, takže krém byl ještě trochu přibarvený do oranžova barvivem. To jsem vynechala a krém si ještě uzpůsobila našim chutím. Kdo mě zná, už ví, že nejsem žádný umělec v tomhle směru, ale chuťově je opravdu výborný, těsto vláčné. Dort je koncipován do formy o velikosti 20 - 22 cm a jelikož žádnou takovou formu nemám, pekla jsem v obyčejném nerezovém rendlíku, který jsem dobře vymazala a vysypala moukou. Tak pokud budete někdy potřebovat menší dort, než jsou obvykle velké formy, můžete to také vyzkoušet, jde to bez problémů.

Nejprve připravte krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem, mascarpone zvlášť. Poté obě hmoty spojte, míchejte ručně a přidejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promíchejte a dejte do lednice.

Troubu předehřejeme na 180°C. 

Na těsto smíchejte mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukry a po jednom přidávejte za stálého šlehání vejce. Promíchejte kefír s dýňovým pyré a vešlehejte do směsi. Nakonec přes sítko vsypte suché ingredience. Důkladně promíchejte. Těsto rozdělte na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť. 

Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijte jednu část těsta a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, nechte ještě chvilku péct. Poté formu vyjměte, nechte cca 5 minut stát a poté korpus vyjměte vychladnout na mřížku. Pokud by se vám vršek korpusu při pečení zvedl, otočte ho ihned po vyjmutí dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžete vršek později seříznout do roviny. Opakujte stejně i s druhým korpusem.

Po vyjmutí krému z lednice ho ještě jednou dobře promíchejte, případně nechte chvilku povolit. Krém naneste rovnoměrně na spodní korpus, položte na něj druhý, zlehka přitlačte, a i ten potřete vrstvou krému. Tu uhlaďte dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na bok dortu nejprve naneste pouze slabou vrstvu krému, která schová případně nerovnosti a drobečky. Vložte do lednice na hodinu a poté strany potřete ještě jednou vrstvou krému. Také uhlaďte. Vraťte zpět do lednice a připravte ve vodní lázni polevu z čokolády, másla a smetany. Před nanesením na dort ji nechte trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijte čokoládou a stěrkou urovnejte. Po ztuhnutí můžete dozdobit dle fantazie. 

Dort nechte před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájejte horkým nožem, ponořeným do horké vody a otřený do sucha.

2017-11-20 Dezerty

Poznámka

Dýňové pyré - nakrájejte dýni na měsíčky a upečte doměkka v troubě při 200°C (ne dohněda, jen nechte změknout) a poté rozmixujte, případně propasírujte.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI