Těsto: | |||||
polohrubá mouka | 150 g | celozrnná mouka | 100 g | krystalový cukr | 2 lžíce |
máslo | 125 g | vejce | 1 ks | kůra z 1/2 omytého citronu | dle chuti |
Náplň: | |||||
oříšky (lískové, vlašské, mandle, para, pekanové...) | hrstka | sušené meruňky nakrájené na větší kousky | hrstka | malá dýně Hokkaido | 1 ks |
vejce | 3 ks | javorový sirup | 5 lžic | med | 3 lžíce |
zakysaná smetana | 3 lžíce | šťáva z citronu | dle chuti | mletá skořice | 1/2 lžičky |
Už je to tady! Babí léto se všemi svými krásami a poetikou... Ranní mlhy, kterými se snaží proniknout sluníčko svými paprsky a když se mu to podaří, tak je odpoledne skoro 20 st. Užívejme si to, protože brzo už bude pořádná zima, pestrobarevně zabarvené listí opadá ze stromů a modrou oblohu vystřídají těžké dešťové mraky.
My však nebudeme čekat na podzimní nepohodu a dušičkové listopadové plískanice a pana Dýni proměníme na voňavý, chutný koláč alá Pumpkin Pie!
Začneme dýní - rozkrojíme ji, vydlabeme semínka a opatrně oloupeme, pozor na zranění, má hodně tvrdou slupku. Poté ji nakrájíme na kousky (3 x 3 cm). Do kastrólu dáme pařáček (sluníčko), na dno nalijeme vodu a na pařáček dáme dýni. Pokud nevlastníte pařák, můžete použít velké kovové síto, nebo dýni prostě dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Nechte dusit asi 15-20 minut do změknutí.
Mezi tím si připravíme těsto - na vál dáme všechny sypké složky těsta, pokud nemáte doma celozrnnou mouku, použijte 250 g polohrubé, nic se nestane, jen těsto bude "bílé" s méně výraznou chutí. Na moučnou směs jemně nastrouháme citrónovou kůru, krásně nám mouku provoní a poté si vytvarujeme z moučné směsi důlek. Do důlku vyklepneme vejce a přidáme povolené máslo nebo Heru. Zpracujeme vláčné těsto, jde to snadno a poté jej necháme odpočinout.
Dýně už je uvařená, takže z ni slijeme vodu a přendáme ji do misky aby vystydla. Vymažeme a hrubou moukou vysypeme kulatou koláčovou formu, já používám průměr 28 cm. A troubu necháme rozehřívat na 180 oC.
Jakmile dýně vystydne, odměříme si asi 350 - 375 ml uvařené dřeně. Zbytek můžeme schovat třeba na druhý koláč za pár dnů, v lednici bezpečně vydrží. Odměřenou dřeň doplníme dalšími surovinami - vejcem, javorovým sirupem, medem, zakysanou smetanou, citrónovou šťávou a skořicí. Pokud nemáte javorový sirup, můžete dát o něco víc medu. Všechny ingredience prošleháme ručním mixérem. Pozor hodně to šplíchá, tak dejte nižší otáčky.
Poté z těsta vyválíme kulatou placku a tou vyložíme připravenou koláčovou formu. Odstraníme přebytky, které si můžeme schovat na nazdobení povrchu koláče, já jsem udělala srdíčko, dá se i mřížka nebo nemusí být nic. Na těsto nasypeme posekané ořechy a pokrájené meruňky a vše zalijeme připravenou dýňovou směsí.
Šup s tím do trouby a pečte při 180 oC přibližně 40 minut. Poté je již koláč hotový.
I když se recept může zdát časově náročný, není tomu tak. Nejrychlejší je, když už máte dýni uvařenou z minulé várky koláče, to je pak příprava šup šup a koláč je za 20 minut v troubě. Nezkoušela jsem, jestli by šla uvařená dýňová dřeň třeba zmrazit. Až zkusím, dám vědět.
Musím říct, že jsem zkoušela již několik receptů na dýňové koláče, ale tento je opravdu bezkonkurenční a doporučuji jej vyzkoušet. Jeden nebude stačit!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI