Dýňový koláč zpět

Těsto:
polohrubá mouka150 gcelozrnná mouka100 gkrystalový cukr2 lžíce
máslo125 gvejce1 kskůra z 1/2 omytého citronu dle chuti
Náplň:
oříšky (lískové, vlašské, mandle, para, pekanové...) hrstkasušené meruňky nakrájené na větší kousky hrstkamalá dýně Hokkaido1 ks
vejce3 ksjavorový sirup5 lžicmed3 lžíce
zakysaná smetana3 lžícešťáva z citronu dle chutimletá skořice1/2 lžičky
polohrubá mouka 150 g, celozrnná mouka 100 g, krystalový cukr 2 lžíce, máslo 125 g, vejce 1 ks, kůra z 1/2 omytého citronu dle chuti, oříšky (lískové, vlašské, mandle, para, pekanové...) hrstka, sušené meruňky nakrájené na větší kousky hrstka, malá dýně Hokkaido 1 ks, vejce 3 ks, javorový sirup 5 lžic, med 3 lžíce, zakysaná smetana 3 lžíce, šťáva z citronu dle chuti, mletá skořice 1/2 lžičky

Příprava

Už je to tady! Babí léto se všemi svými krásami a poetikou... Ranní mlhy, kterými se snaží proniknout sluníčko svými paprsky a když se mu to podaří, tak je odpoledne skoro 20 st. Užívejme si to, protože brzo už bude pořádná zima, pestrobarevně zabarvené listí opadá ze stromů a modrou oblohu vystřídají těžké dešťové mraky.

My však nebudeme čekat na podzimní nepohodu a dušičkové listopadové plískanice a pana Dýni proměníme na voňavý, chutný koláč alá Pumpkin Pie!

Začneme dýní - rozkrojíme ji, vydlabeme semínka a opatrně oloupeme, pozor na zranění, má hodně tvrdou slupku. Poté ji nakrájíme na kousky (3 x 3 cm). Do kastrólu dáme pařáček (sluníčko), na dno nalijeme vodu a na pařáček dáme dýni. Pokud nevlastníte pařák, můžete použít velké kovové síto, nebo dýni prostě dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Nechte dusit asi 15-20 minut do změknutí.

Mezi tím si připravíme těsto - na vál dáme všechny sypké složky těsta, pokud nemáte doma celozrnnou mouku, použijte 250 g polohrubé, nic se nestane, jen těsto bude "bílé" s méně výraznou chutí. Na moučnou směs jemně nastrouháme citrónovou kůru, krásně nám mouku provoní a poté si vytvarujeme z moučné směsi důlek. Do důlku vyklepneme vejce a přidáme povolené máslo nebo Heru. Zpracujeme vláčné těsto, jde to snadno a poté jej necháme odpočinout.

Dýně už je uvařená, takže z ni slijeme vodu a přendáme ji do misky aby vystydla. Vymažeme a hrubou moukou vysypeme kulatou koláčovou formu, já používám průměr 28 cm. A troubu necháme rozehřívat na 180 oC.

Jakmile dýně vystydne, odměříme si asi 350 - 375 ml uvařené dřeně. Zbytek můžeme schovat třeba na druhý koláč za pár dnů, v lednici bezpečně vydrží. Odměřenou dřeň doplníme dalšími surovinami - vejcem, javorovým sirupem, medem, zakysanou smetanou, citrónovou šťávou a skořicí. Pokud nemáte javorový sirup, můžete dát o něco víc medu. Všechny ingredience prošleháme ručním mixérem. Pozor hodně to šplíchá, tak dejte nižší otáčky.

Poté z těsta vyválíme kulatou placku a tou vyložíme připravenou koláčovou formu. Odstraníme přebytky, které si můžeme schovat na nazdobení povrchu koláče, já jsem udělala srdíčko, dá se i mřížka nebo nemusí být nic. Na těsto nasypeme posekané ořechy a pokrájené meruňky a vše zalijeme připravenou dýňovou směsí.

Šup s tím do trouby a pečte při 180 oC přibližně 40 minut. Poté je již koláč hotový.

I když se recept může zdát časově náročný, není tomu tak. Nejrychlejší je, když už máte dýni uvařenou z minulé várky koláče, to je pak příprava šup šup a koláč je za 20 minut v troubě. Nezkoušela jsem, jestli by šla uvařená dýňová dřeň třeba zmrazit. Až zkusím, dám vědět.

Musím říct, že jsem zkoušela již několik receptů na dýňové koláče, ale tento je opravdu bezkonkurenční a doporučuji jej vyzkoušet. Jeden nebude stačit!

2015-12-08 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI