Jablkový dort s mákem zpět

Těsto:
polohrubá mouka250 gmoučkový cukr125 gmáslo150 g
žloutek2 kssůl špetka
Jablečná náplň:
oloupaná a pokrájená jablka750 gkrupicový cukr120 gmáslo30 g
vanilkový Créme Olé1 sáčekpomerančová šťáva150 mlvanilkový cukr2 sáčky
Maková náplň:
mletý mák200 gkrupicový cukr30 gmléko trochu
žloutek1 ks
Sněhová náplň:
bílek3 kskrupicový cukr150 g
polohrubá mouka 250 g, moučkový cukr 125 g, máslo 150 g, žloutek 2 ks, sůl špetka, oloupaná a pokrájená jablka 750 g, krupicový cukr 120 g, máslo 30 g, vanilkový Créme Olé 1 sáček, pomerančová šťáva 150 ml, vanilkový cukr 2 sáčky, mletý mák 200 g, krupicový cukr 30 g, mléko trochu, žloutek 1 ks, bílek 3 ks, krupicový cukr 150 g

Příprava

Je právě sezona jablek a máku. Tak proč to nespojit dohromady.

Nejdříve si připravíme náplně. V hluboké pánvi rozpustíme máslo. Přisypeme cukr a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Hned přidáme jablka, promícháme a necháme podusit. Mezitím si v pomerančové šťávě rozmícháme Créme Olé a vanilkový cukr. Přidáme k jablkům , promícháme a povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout.

V rendlíku převaříme mléko, přisypeme mák s cukrem, promícháme a asi minutu provaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Do chladného máku vmícháme 1 žloutek.

Z mouky, moučkového cukru, másla, žloutků, a špetky soli vypracujeme těsto, které necháme asi 20 minut odpočívat na chladném místě.

Pak si těsto na pomoučeném vále vyválíme do velikosti dortové formy. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto si do ní přeneseme, uhladíme ho a propícháme vidličkou. Dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180°C na 10 - 15 minut. Pak vyndáme a rozetřeme na těsto makovou náplň. Na makovou náplň rozetřeme jablkovou náplň. Uhladíme a vrátíme do trouby. Pečeme dalších 40 minut.

Před dopečením si ušleháme z bílků a cukru tuhý sníh. Potřeme upečený korpus, snížíme teplotu v troubě a dáme ještě zapéct (dokud sníh nezrůžoví).  Pak necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme z formy a podáváme.

2014-10-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI