Jahodníčky, aneb křehké linecké košíčky plněné domácím citronovým pribiňákem s jahůdkami zpět

Těsto:
hladká špaldová mouka85 grozpuštěné máslo45 gmoučkový cukr25 g
žloutek1 ks
Krém:
jogurt500 mlsmetana na šlehání100 mltvaroh125 h
vanilkový cukr1/2 - 1 sáčekcitronová kůra dle chuti
Na ozdobu:
ovoce dle chuti
hladká špaldová mouka 85 g, rozpuštěné máslo 45 g, moučkový cukr 25 g, žloutek 1 ks, jogurt 500 ml, smetana na šlehání 100 ml, tvaroh 125 h, vanilkový cukr 1/2 - 1 sáček, citronová kůra dle chuti, ovoce dle chuti

Příprava

Dnes jsem připravila sladkou sváču. Ještě hodinku a kousek musím vydržet, než se manžel vrátí z práce a Emi probudí, abychom se do nich mohli pustit.

Začneme den dopředu tím, že smícháme jogurt se smetanou ke šlehání, sítko vyložíme plátěným kapesníkem a postavíme na mísu. Do kapesníku dáme jogurtovou směs, zakryjeme pokličkou a umístíme do lednice na minimálně 12 hodin, klidně déle. Pokud nemáme čas na tuto alchymii, tak můžeme alternativně použít vaničku tvarohu a 100 ml smetany ke šlehání, abychom tvaroh trošku "naředili".

Těsto připravíme smícháním všech uvedených surovin, klidně v misce nejprve lžící a pak rukou do konzistentní směsi, jde to velmi snadno. Troubu dáme rozehřívat na 175°C. Těsto si rozdělíme na 6 stejných dílů, vezmeme si 6 papírových muffinových košíčků, rozložíme je na placku a postupně na každý papírový kruh dlaní a prsty rozprostřeme těsto (víceméně po celé ploše až do kraje, já nechala asi 1 cm okraj papíru). Kruhy s těstem opatrně zformujeme zpět do tvaru košíčků a přemístíme je do kovové muffinové formy (nebo do silikonových košíčků). Urovnáme těsto prsty, aby nám dovnitř nikde netrčel papír, a strčíme do trouby na cca 15 minut, až jsou košíčky viditelně upečené (zlatavě hnědé u vrchu). Necháme je vychladnout na mřížce, nevybalujeme je z papíru, manipulujeme s nimi opravdu opatrně, jsou velmi křehké.

Mezitím co se pečou košíčky, si připravíme krém - smícháme překapaný jogurt s tvarohem (nebo 500 ml tvarohu se 100 ml smetany ke šlehání) s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou nastrouhanou na jemném struhadle. Dáme odležet do lednice.

Jakmile jsou upečené košíčky vychladlé, naplníme sáček s ozdobnou špičkou krémem a spravedlivě rozdělíme do všech šesti košíčků stejným dílem. Navrch ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie. Košíčky dáme ještě na cca 1,5 - 2 h. do lednice, krém pěkně ztuhne.

Před podáváním opatrně sloupneme papírek (nebo můžeme podávat i v něm, záleží, zda máte nějaký pěkný vzorovaný). S naplněnými košíčky se již manipuluje mnohem lépe, nejsou tak křehké.

Je to fakt lahůdka, ideální na léto, vychlazené příjemně osvěží.

2016-05-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI