Karamelový větrník na plech zpět

Odpalované těsto:
voda750 mlmáslo230 ghladká mouka230 g
sůl špetkavejce8 ks
Karamelová náplň:
mléko750 mlkaramelový pudink2 kscukr moučka dle chuti
celé máslo1 ks (250 g)smetana na šlehání2 kelímky (po 250 ml)ztužovač2 ks
cukr dle chuti
Karamelová poleva:
cukr250 gsmetana na šlehání250 ml
voda 750 ml, máslo 230 g, hladká mouka 230 g, sůl špetka, vejce 8 ks, mléko 750 ml, karamelový pudink 2 ks, cukr moučka dle chuti, celé máslo 1 ks (250 g), smetana na šlehání 2 kelímky (po 250 ml), ztužovač 2 ks, cukr dle chuti, cukr 250 g, smetana na šlehání 250 ml

Příprava

Milujete větrník a nemáte jich nikdy dost? Upečte si ho ve velkém a to rovnou na celý plech.

Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mně to trvalo zhruba 10 minut). Do vychladlé hmoty zašleháme vajíčka po jednom, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.

Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.

Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.

Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.

Poleva:
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.

2013-11-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI