Těsto (v pekárně na program: Těsto): | |||||
mléko | 125 ml | sušené droždí | 7 g | cukr krupice | 55 g |
rozpuštěné máslo | 4 lžíce | žloutek | 1 ks | vanilkový extrakt | |
hladká mouka | 340 g | sůl | 2 špetky | ||
Náplň: | |||||
čerstvé ostružiny | hrst | mascarpone | 250 g | citronová kůra | 1 ks |
vanilkový cukr | 1 sáček | cukr krupice | 80 g | vejce | 1 ks |
strouhanka |
Recept jsem přejala, náplň jsem upravila. Původně tam byly maliny a v krému philadelpia nebo lučina, nebyl tam vanilkový cukr a citronová kůra. Takže každý ať se rozhodne, kterou variantu vyzkouší.
Těsto je nejlépe si připravit večer a nechat ho přes noc v chladničce. Mělo by se nechat odležet minimálně 4 hodiny.
Těsto po vykynutí v pekárně vyjmeme, propracujeme, zformujeme do bochánku, potřeme máslem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do misky a necháme v chladničce. Před přípravou vyjmeme z lednice a necháme prohřát na pokojovou teplotu.
Na krém smícháme mascarpone s cukry a citronovou kůrou, a když je krém hladký, vmícháme vejce.
Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučené ploše na plát cca 40x 20 cm. Posypeme zlehka strouhankou, potřeme krémem (ne až do krajů) a k jednomu z delších krajů vyrovnáme ostružiny (viz. obrázek). Stočíme opatrně do rolády, švem dolů přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a stočíme do kruhu. Konce spojíme. Necháme kynout ještě cca hodinu. Poté potřeme zbylým bílkem, nastříháme z vrchu nůžkami asi po 2-3cm a mírně prsty rozevřeme.
Vložíme do trouby rozpálené na 170°C. Pekla jsem oba plechy najednou, jeden dáme do spodní třetiny a druhý do horní. Jakmile horní věnec zezlátne, prohodíme je. Pečeme 30- 35 minut.
Občas ze zářezů troška náplně vyteče, ale to není na škodu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI