Kynutý ostružinový věnec zpět

Těsto (v pekárně na program: Těsto):
mléko125 mlsušené droždí7 gcukr krupice55 g
rozpuštěné máslo4 lžícežloutek1 ksvanilkový extrakt
hladká mouka340 gsůl2 špetky
Náplň:
čerstvé ostružiny hrstmascarpone250 gcitronová kůra1 ks
vanilkový cukr1 sáčekcukr krupice80 gvejce1 ks
strouhanka
mléko 125 ml, sušené droždí 7 g, cukr krupice 55 g, rozpuštěné máslo 4 lžíce, žloutek 1 ks, vanilkový extrakt , hladká mouka 340 g, sůl 2 špetky, čerstvé ostružiny hrst, mascarpone 250 g, citronová kůra 1 ks, vanilkový cukr 1 sáček, cukr krupice 80 g, vejce 1 ks, strouhanka

Příprava

Recept jsem přejala, náplň jsem upravila. Původně tam byly maliny a v krému philadelpia nebo lučina, nebyl tam vanilkový cukr a citronová kůra. Takže každý ať se rozhodne, kterou variantu vyzkouší.

Těsto je nejlépe si připravit večer a nechat ho přes noc v chladničce. Mělo by se nechat odležet minimálně 4 hodiny.

Těsto po vykynutí v pekárně vyjmeme, propracujeme, zformujeme do bochánku, potřeme máslem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do misky a necháme v chladničce. Před přípravou vyjmeme z lednice a necháme prohřát na pokojovou teplotu.

Na krém smícháme mascarpone s cukry a citronovou kůrou, a když je krém hladký, vmícháme vejce.

Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučené ploše na plát cca 40x 20 cm. Posypeme zlehka strouhankou, potřeme krémem (ne až do krajů) a k jednomu z delších krajů vyrovnáme ostružiny (viz. obrázek). Stočíme opatrně do rolády, švem dolů přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a stočíme do kruhu. Konce spojíme. Necháme kynout ještě cca hodinu. Poté potřeme zbylým bílkem, nastříháme z vrchu nůžkami asi po 2-3cm a mírně prsty rozevřeme.

Vložíme do trouby rozpálené na 170°C. Pekla jsem oba plechy najednou, jeden dáme do spodní třetiny a druhý do horní. Jakmile horní věnec zezlátne, prohodíme je. Pečeme 30- 35 minut.

Občas ze zářezů troška náplně vyteče, ale to není na škodu.

2013-10-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI