Lahodný dort s krémem z domácí lučiny, višněmi a polevou zpět

Krém:
domácí lučina (2 tvarohy + 2 zakysané smetany)400 gmáslo200 gcukr moučka (nebo lžíce stévie)100 g
rozmražené vypeckované višně2 hrsti
Poleva:
čokoláda na vaření100 gtuk75 g
Korpus:
vejce (zvlášť bílky a žloutky)5 kscukr mouča4 lžícepolohrubá mouka5 lžic
jedlá soda1/2 lžičkykakao1 a 1/2 lžíceCaro instantní káva1 a 1/2 lžíce
olej5 lžichorká voda5 lžic
Rosol z višní:
okapaná šťáva ze zmrzlých višní dle potřebycukr (stévie) dle chutisolamyl dle potřeby
domácí lučina (2 tvarohy + 2 zakysané smetany) 400 g, máslo 200 g, cukr moučka (nebo lžíce stévie) 100 g, rozmražené vypeckované višně 2 hrsti, čokoláda na vaření 100 g, tuk 75 g, vejce (zvlášť bílky a žloutky) 5 ks, cukr mouča 4 lžíce, polohrubá mouka 5 lžic, jedlá soda 1/2 lžičky, kakao 1 a 1/2 lžíce, Caro instantní káva 1 a 1/2 lžíce, olej 5 lžic, horká voda 5 lžic, okapaná šťáva ze zmrzlých višní dle potřeby, cukr (stévie) dle chuti, solamyl dle potřeby

Příprava

Měla jsem chuť na něco osvěžujícího s domácí lučinou a s višněmi, a tak vznikl tento dezert. Domácí lučina ze dvou tvarohů a dvou zakysaných smetan je opravdu o 100 %, lepší než lučina z jogurtů, drží x dní.

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme pomalu horkou vodu, postupně přisypeme sypké suroviny (mouka se sodou, kakao) střídavě přidáváme s olejem. Vložíme do teflonové dortové formy, nebo do dortové formy s pečícím papírem. Pečeme rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut. Zkoušíme špejlí.

Dortík necháme chladnout na mřížce.

Mezitím si připravíme krém z lučiny, másla a cukru. Vychladlý korpus potřeme krémem, posypeme okapanými vypeckovanými višněmi.

Nakonec v horké lázni připravíme z tuku a čokolády polevu.

Okapanou šťávu ze zmrzlých višní jsem použila na rosol, kam jsem při vaření přidala trochu cukru a solamylu. 

Celý dort i s krémem, višněmi a polevou jsem nakonec přelila rosolem z višní (není nutné). Dort dáme na cca 4 hodiny do chladu. Zdobíme šlehačkou.

2017-01-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI