Linecké koláčky s tvarohem zpět

Těsto:
hladká mouka350 gmoučkový cukr100 gzměklé máslo100 g
celé vejce1 ksžloutek (bílek využijeme na potření koláčků)1 ksvanilkový cukr1 ks
prášek do pečiva1 ksmléko (dle potřeby)1 - 3 lžíce
Náplň:
tvaroh ve vaničce nebo 500 g tvarohu v alobale750 gcukr100 gžloutky2 ks
vanilkový extrakt1/2 lžičkyrozinky nebo marmeláda na ozdobu
Dokončení:
rozehřáté máslocca 50 grum2 lžícemoučkový cukr dle chuti
hladká mouka 350 g, moučkový cukr 100 g, změklé máslo 100 g, celé vejce 1 ks, žloutek (bílek využijeme na potření koláčků) 1 ks, vanilkový cukr 1 ks, prášek do pečiva 1 ks, mléko (dle potřeby) 1 - 3 lžíce, tvaroh ve vaničce nebo 500 g tvarohu v alobale 750 g, cukr 100 g, žloutky 2 ks, vanilkový extrakt 1/2 lžičky, rozinky nebo marmeláda na ozdobu, rozehřáté máslo cca 50 g, rum 2 lžíce, moučkový cukr dle chuti

Příprava

Tenhle recept je skoro 4 roky starý, ale pořád stejně skvělý! Tak jsem ho pro vás vytáhla z historie, přefotila a doufám, že bude chutnat. 

Když jsem tyhle linecké koláčky pekla poprvé, nezadařilo se tak, jak bych si přála. Chuť byla ale úžasná, a tak jsem věděla,  že je musím příště zkusit znovu a dám si pozor na náplň, která mi původně hodně tekla, a dost jí zbylo. Recept je od babičky mojí kamarádky Zuzky. Já jsem jen upravila náplň, aby se mi nestávalo to, co poprvé.

Pokud použijete vaničkový tvaroh, začněte tím, že ho necháte dvě hodiny před pečením okapat přes plátýnko. 

Těsto:

V míse utřeme cukr s máslem,  žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžících mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto. 

Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícím papírem (tato dávka vyjde na 2-3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků. 

Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). 

Náplň:

V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. Dobrý je ještě bezlaktozový tvaroh z Alberta - je dost tuhý, ač je ve vaničce, takže potřebuje maličko rozředit mlékem.

Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme dohladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. Do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády. 

Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova. 

Dokončení:

Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.

2019-03-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI