Mandlové "linecké" cukroví zpět

Ingredience:
mandlová mouka nebo najemno umleté oloupané mandle100 ghladká mouka150 gmoučkový cukr170 g
vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma2 lžičkyzměklé máslo100 - 105 gžloutek2 ks
citron - nastrouhaná žlutá kůra1 kszavařenina na slepování (rybízová) dle potřeby
mandlová mouka nebo najemno umleté oloupané mandle 100 g, hladká mouka 150 g, moučkový cukr 170 g, vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma 2 lžičky, změklé máslo 100 - 105 g, žloutek 2 ks, citron - nastrouhaná žlutá kůra 1 ks, zavařenina na slepování (rybízová) dle potřeby

Příprava

Letos jsem koupila na cukroví mandlovou mouku a přemýšlela jsem, co z ní upečeme. Lépe řečeno upeču, protože menšího synátora to baví vykrajovat chvíli a velkého už vůbec. Jako první jsem vyzkoušela recept, který je v podstatě receptem na linecké cukroví, jen s přidáním mandlí a ubráním klasické mouky. Inspirovala jsem se receptem na švýcarské mandlové kytičky, které se neslepují, ale před pečením se potírají rozšlehaným vejcem a doprostřed se dá mandle. Můžete je také zkusit, v tom případě bez citronové kůry. Kdo chce, může ještě bílou pšeničnou mouku nahradit hladkou špaldovou. Mandlové mouky mají různý obsah tuku, některé jsou sušší a jiné zase mastnější. Uzpůsobte tomu množství másla. Taktéž pokud mandle umelete, držte se množství másla v receptu. Pokud by se těsto při rozválení drobilo, přidejte trochu másla a dobře ještě jednou propracujte.

Nejprve vymíchejte máslo s cukry, přidejte žloutky a důkladně promíchejte. Na pracovní desku prosejte hladkou mouku, přisypte mandlovou mouku a nastrouhejte kůru z citronu. Přidejte máslovou směs, ručně vypracujte nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte hodinu v lednici. Před vykrajováním ho nechte při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře válelo. Ještě jednou ho důkladně propracujte. Vyválejte placku cca 3 - 4 mm silnou a vykrajujte sudý počet plných tvarů a stejný s otvorem ve středu. Lepší je středy vykrajovat až na plechu. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě rozpálené na 150 - 160°C do slabě růžové barvy. Slepujte vychladlé nejlépe výraznější rybízovou zavařeninou. Do druhého dne cukroví krásně zvláční.

2017-12-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI