Martinské rohlíčky s ořechovou náplní (3 druhy těst) zpět

První těsto:
hladká mouka540 gHera máslová nebo máslo360 gsmetana na šlehání250 g
sůl špetka
Druhé těsto:
hladká mouka420 gsmetana na šlehání250 mlHera máslová nebo máslo250 g
sůl špetka
Třetí těsto (z toho jsem pekla já):
hladká mouka400 gHera máslová nebo máslo250 gzakysaná smetana250 g
sůl špetka
Ořechová náplň:
nastrouhané vlašské ořechy200 gcukr moučka150 gskořice špetka
rum1 lžícebílek1 ksrozpuštěné máslo s rumem na potření
moučkový cukr na posypání
hladká mouka 540 g, Hera máslová nebo máslo 360 g, smetana na šlehání 250 g, sůl špetka, hladká mouka 420 g, smetana na šlehání 250 ml, Hera máslová nebo máslo 250 g, sůl špetka, hladká mouka 400 g, Hera máslová nebo máslo 250 g, zakysaná smetana 250 g, sůl špetka, nastrouhané vlašské ořechy 200 g, cukr moučka 150 g, skořice špetka, rum 1 lžíce, bílek 1 ks, rozpuštěné máslo s rumem na potření, moučkový cukr na posypání

Příprava

Na Svatého Martina nesmí chybět na stole pěkně vypečená husička a martinské rohlíčky. U nás se dělají s ořechovou náplní, ale můžou se dát třeba povidla, marmeláda, mák, prostě kdo co má rád. Těsto i náplň jsou velice jednoduché a zvládne to opravdu každý. U několika receptů jsem četla, že se rohlíčky před pečením potírají žloutkem. Nedělejte to! Upečte je a pak je pomašlujte rozehřátým máslem s rumem. To je bomba. Nachystala jsem pro vás hned tři recepty na těsta, každý si zvolte podle sebe, jak "dietní" je chcete mít.

Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15cm v průměru a asi 4mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň, rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180°C cca  20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.

2016-10-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
36
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI