Mrkvovo-jablečný dort zpět

Těsto:
polohrubá mouka1 hrnek (250 ml)skořice1 lžičkajedlá soda1 lžička
sůl špetkaolej1/2 hrnkucukr krupice6 lžic
velká vejce2 ksstřední mrkev (oloupané a jemně nastrouhané)5 ksmenší padavčata (oloupané a hrubě nastrouhané)5 ks
Krém:
tvaroh1 vaničkasmetana ke šlehání (31% nebo 33%)1 kelímekvanilkový cukr2 balíčky
bio citron bez chemického ošetření (potřebujeme pouze kůru)2 ks
polohrubá mouka 1 hrnek (250 ml), skořice 1 lžička, jedlá soda 1 lžička, sůl špetka, olej 1/2 hrnku, cukr krupice 6 lžic, velká vejce 2 ks, střední mrkev (oloupané a jemně nastrouhané) 5 ks, menší padavčata (oloupané a hrubě nastrouhané) 5 ks, tvaroh 1 vanička, smetana ke šlehání (31% nebo 33%) 1 kelímek, vanilkový cukr 2 balíčky, bio citron bez chemického ošetření (potřebujeme pouze kůru) 2 ks

Příprava

Na zahradě padavčata + v lednici 2 kg mrkve (tak to dopadá, když se doma nedomluvíme, kdo co koupí) = jablečno-mrkvový dort. Krásně vláčný, rychlý a snadný jako facka, jako bonus s minimem cukru. Jdu vařit kafíčko...

Dortovou formu si vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Jablíčka a mrkve oloupeme, nastrouháme. Troubu rozpálíme na 180 st.

Do mísy dáme mokré suroviny (vejce, olej a cukr) a ručním šlehačem pořádně spojíme a napěníme, tak 2-3 minutky na nejvyšší otáčky. Přidáme suché suroviny (mouku, skořici, sodu a sůl), opět řádně spojíme šlehačem, tentokrát stačí minutka. Nakonec vmícháme jablíčka s mrkví.

Směs přesuneme do dortové formy, těsto nahrneme hodně do stran, klidně můžeme uprostřed vytvořit mírný důlek, aby se nám při pečení uprostřed nevytvořil kopec dosahující výšky Gerlachovského štítu. Šup do trouby a péct cca 35 minut. Zkusit špejlí, nebo až kraje odskočí od formy, můžeme vyndat. Po upečení nechat vychladnout na mřížce.

Poté si připravíme krém:
Ušleháme šlehačku, do ní postupně po lžících zašleháme tvaroh, 2 vanilkové cukry a kůru z 1 citronu. Natřeme na STUDENÝ koláč, ozdobně uhladíme a posypeme kůrou z druhého citronu.

Dobrou chuť a dejte vědět, jak Vám chutnal, my se ho můžeme "upapat".

2015-10-09 Dezerty

Poznámka

Uvedené množství je pro dortovou formu o průměru 25 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI