Mrkvový dort (chlebíček, bábovka) s pomerančovým krémem zpět

Těsto:
vejce L4 ksnajemno nastrouhaná mrkev320 gnajemno nastrouhané vlašské ořechy100 g
hladká mouka260 gtmavý třtinový cukr (dodá karamelovější chuť)300 - 310 gprášek do pečiva + lžička jedlé sody (lze vynechat)1,5 balíčku
rozpuštěné Ghí (máslo, rostlinný olej)240 mlpomeranč (najemno nastrouhaná kůra)1 ksmletá skořice2 lžičky
vanilkový extrakt2 lžičkysůl1/2 lžičky
Krém:
mascarpone2 kelímky (500g)zakysaná smetana (hustší)1 kspomeranč - šťáva z něj1/2 ks
pomeranč - najemno nastrouhaná kůra1/2 kscukr moučkacca 3 lžícezměklé máslo140 g
vejce L 4 ks, najemno nastrouhaná mrkev 320 g, najemno nastrouhané vlašské ořechy 100 g, hladká mouka 260 g, tmavý třtinový cukr (dodá karamelovější chuť) 300 - 310 g, prášek do pečiva + lžička jedlé sody (lze vynechat) 1,5 balíčku, rozpuštěné Ghí (máslo, rostlinný olej) 240 ml, pomeranč (najemno nastrouhaná kůra) 1 ks, mletá skořice 2 lžičky, vanilkový extrakt 2 lžičky, sůl 1/2 lžičky, mascarpone 2 kelímky (500g), zakysaná smetana (hustší) 1 ks, pomeranč - šťáva z něj 1/2 ks, pomeranč - najemno nastrouhaná kůra 1/2 ks, cukr moučka cca 3 lžíce, změklé máslo 140 g

Příprava

Mrkvové těsto je velmi vláčné, jednoduché a ochucené třeba skořicí, špetkou zázvoru nebo kardamomu krásně voňavé. Lze ho použít na dort, do chlebíčkové formy nebo upéct jako bábovku. Podle toho na co budete mít zrovna chuť nebo náladu. U nás tentokrát ve formě promazaného chlebíčku a ještě s ochuceným těstem i krémem. A chuť dodal pomeranč. To prostě musíte zkusit. Pokud použijete dortovou formu, tak těsto je do 26ti cm formy.

Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.

Všechny sypké ingredience na těsto (mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl) promíchejte v misce.

Nejprve vyšlehejte v robotu vejce pokojové teploty, poté přisypte po částech cukr a šlehejte, dokud z toho nebude světlá hmota, která nebude stékat z metly. Za stálého šlehání pomalu přilévejte ghí a vanilkový extrakt. Pak ještě vmíchejte mouku a vypněte robota. Už ručně důkladně vpracujte ořechy, mrkev a pomerančovou kůru.

Hotové těsto vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35-40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto už nelepí. Vyjměte z trouby a nechte ve formě zchladnout, poté vyklopte a přendejte na mřížku zcela vychladnout.

Mezitím připravte krém. Všechny ingredience stačí důkladně vymíchat ručně. Před namazáním dortu krém nechte alespoň hodinu v lednici.

Po zchladnutí korpus prokrojte a namažte krémem. Přiklopte horní částí a pomažte svrchu i z boků. Je dobré potřít nejprve slabší vrstvou, nechat opět ztuhnout v lednici a pak potřít zbytkem krému. Ozdobte třeba posekanými ořechy. Nechte uležet v lednici, nejlépe přes noc, ale stačí i dvě hodiny.

2020-03-05 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI