Nízkotučný cheesecake s borůvkami zpět

Korpus:
pohankové vločky100 gkokos100 gkakao2 lžíce
zralý banán1 ksmléko dle potřeby
Tvarohová vrstva:
jogurt500 mlstředně tučný tvaroh750 gpanela2 lžíce
citron - kůra z něj1 ksborůvky2 hrsti
Čokoládová poleva:
smetana ke šlehání100 mlhořká čokoláda (min 50%)100 g
pohankové vločky 100 g, kokos 100 g, kakao 2 lžíce, zralý banán 1 ks, mléko dle potřeby, jogurt 500 ml, středně tučný tvaroh 750 g, panela 2 lžíce, citron - kůra z něj 1 ks, borůvky 2 hrsti, smetana ke šlehání 100 ml, hořká čokoláda (min 50%) 100 g

Příprava

Dnešní dortík byla tak trochu výzva, protože byl připravován pro hosty, kteří drží keto-dietu, takže požadavek byl jasný - něco (téměř) bez cukru a s obsahem tuku do 3,5%. Všem chutnal, cože je pro mě největší odměna.

Přípravu začneme čokoládovou polevou. V parní lázni přivedeme téměř k varu smetanu ke šlehání. Horkou smetanu odstavíme ze sporáku a vložíme na kousky nalámanou čokoládu. Necháme 10 minut stát, čokoláda v horké smetaně povolí. Poté ručně rozmícháme a spojíme ve hladkou čokoládovou polevu. Mícháme lžící, abychom do čokolády nevpravili příliš mnoho vzduchu, který by nám později tvořil nevzhledné bubliny na povrchu dortu. Necháme stydnout.

Mezitím si připravíme zbytek dortu.

Dortovou formu vyložíme po dně pečícím papírem. Pohankové vločky rozemeleme na prach, přidáme kokos, kakao a rozmixovaný banán. Prsty vytvoříme těstíčko, spíš drobivé. Je-li potřeba, můžeme si pomoci pár lžícemi mléka, ale nepřehánějte to, těsto nemá být lepivé. Směs silou upěchujeme na dno formy.

A pustíme se do přípravy tvarohu. Jogurty, tvaroh, citronovou kůru, panelu (nebo jiné sladidlo) smícháme ve větší míse. 1/3 směsi navrstvíme na korpus ve formě. Ke zbytku přidáme 2 lžíce borůvek, dobře promícháme a 1/2 směsi v míse opatrně navrstvíme na bílou vrstvu. Postupujeme tak, že nabíráme jednotlivé lžíce směsi a ty pokládáme místo vedle místa, až zaplníme celou plochu dortu. Až poté opatrně uhladíme, aby nedošlo k promíchání obou barev.

Do zbytku v míse přidáme zbylé borůvky, promícháme a výše popsaným způsobem dokončíme poslední vrstvu ve formě. Důkladně uhladíme a opatrně polijeme čokoládovou polevu.

Dáme do lednice a necháme ideálně 24 hodin tuhnout. Nezapomeňte dortovou formu podložit vhodnou nádobou, bude nám vytékat syrovátka, tak ať nemáte sladkou povodeň v lednici. Odtok syrovátky je žádoucí - jednak zvláční korpus a za druhé zpevní krémovou vrstvu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-08-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI