Obláčkový dort zpět

Ingredience:
kvalitní vysokoprocentní hořká čokoláda250 gpovolené máslo180 gvejce (dvě v celku a u čtyř oddělit bílky od žloutků)6 ks
krystalový cukr (rozdělte si ho na 75 g a 100 g)175 gkůra z jednoho pomeranče šťáva z pomeranče nebo 3 lžíce pomerančového likéru10 lžic
kvalitní vysokoprocentní hořká čokoláda 250 g, povolené máslo 180 g, vejce (dvě v celku a u čtyř oddělit bílky od žloutků) 6 ks, krystalový cukr (rozdělte si ho na 75 g a 100 g) 175 g, kůra z jednoho pomeranče , šťáva z pomeranče nebo 3 lžíce pomerančového likéru 10 lžic

Příprava

Když jsem začala chodit na vysokou školu, našla jsem si nové přátele a začali jsme se scházet i mimo ústav, oblíbili jsme si jednu zajímavou kavárnu. V té zajímavé kavárně mě od prvního dne lákal takový podivný dort. Byl celý čokoládový, poměrně nízký, docela popraskaný a říkali mu dort obláčkový. Veřejně jsem nad ním slintala několik týdnů, až jsem si ho jednou dala. A byl naprosto skvostný. Zvědavost mi nedala a recept jsem si našla. Párkrát jsem ho sama pekla, ale mnohem raději jsem se na něj vracela do té "naší" kavárny. Mám s ním spojené samé hezké věci...třeba když mi ho poslal můj "tajný" ctitel...ale dost už bylo tlachání!

Dortovou formu s průměrem 24 cm vymažeme máslem, v případě potřeby i vysypeme moukou. Pokud máte formu teflonovou, nemusíte s ní nic dělat. Troubu si předehřejem na 180°C. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, voda by neměla vřít a miska s čokoládou by se neměla dotýkat vodní hladiny. Když čokoláda konečně teče a rozpustí se do posledního kousku, odstavíme ji, přidáme do ní na kostky nakrájené máslo, necháme roztéct a metličkou párkrát prošlehneme. Čtyři žloutky, dvě celá vajíčka a 75 g cukru také prošleháme metličkou. Přidáme k nim čokoládovou směs, znovu prošleháme a vmícháme pomerančovou kůru i 3 lžíce pomerančové šťávy (nebo 2 lžíce likéru). V robotu nebo ve větší míse elektrickým šlehačem vyšleháme bílky do polotuha, přidáme k nim 100 g cukru a došleháme na tuhý lesklý sníh. Čokoládovou žloutkovou směs  stěrkou v několika dávkách vmícháme ke sněhu a přendáme do formy. Dortík pečeme asi 35-40 minut.V troubě dost naskočí a kraje můžou začít praskat, tak se nelekejte. Po vyndání ho necháme úplně vychladnout - střed dortu úplně spadne. Můžeme krájet - tu dort na povrchu úplně popraská - a podávat. Ideálně s voňavou pomerančovou šlehačkou - vyšleháte smetanu ke šlehání do polotuha, přidáte k ní sedm lžic pomerančové šťávy (nebo 1 lžíci likéru) a došleháte do tuha. Dáme na dort, zaprášíme kakaem a voilá!

Vyzkoušejte a dejte vědět, jestli jsem blázen a nebo jestli jste mu propadli taky.

2015-05-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI