Obrácený jablkový koláč s pudinkovým krémem zpět

Těsto:
vejce3 kscukr kurpice75 gvanilínový cukr1/2 balíčku
polohrubá mouka150 gkakao1 lžíceprášek do pečiva1/2 balíčku
vlažná voda4,5 lžíce
Dále:
velká jablkacca 6 ksvanilínový cukr1 balíčekmletá skořice špetka
máslo kousek
Krém:
vanilkový pudink na vaření1 ksmléko250 - 300 mlcukr krupice1 - 2 lžíce (dle chuti)
zakysaná smetana1 kelímeksmetana na šlehání a ztužovač šlehačky1 kelímekkakao na posypání
alobal na vyložení formy
vejce 3 ks, cukr kurpice 75 g, vanilínový cukr 1/2 balíčku, polohrubá mouka 150 g, kakao 1 lžíce, prášek do pečiva 1/2 balíčku, vlažná voda 4,5 lžíce, velká jablka cca 6 ks, vanilínový cukr 1 balíček, mletá skořice špetka, máslo kousek, vanilkový pudink na vaření 1 ks, mléko 250 - 300 ml, cukr krupice 1 - 2 lžíce (dle chuti), zakysaná smetana 1 kelímek, smetana na šlehání a ztužovač šlehačky 1 kelímek, kakao na posypání, alobal na vyložení formy

Příprava

Dnes jsem ze dvou různých receptů udělala na oslavu tento koláč nebo dort, jak chcete :-) Je velmi vláčný a šťavnatý, takže ti, kteří nemají rádi, když se jim "práší z nosu" (jak říká můj tatí :-D), si určitě pochutnají. A spotřebujete ze sklepa zase pár schovaných jablíček.
Možná se někomu bude zdát složitý se spoustou ingrediencí, ale není, nemusíte se bát. Já nejsem žádná pekařka - cukrářka a bylo to snadné. Pekla jsem v 30 cm dortové formě, pokud budete chtít na celý plech, zdvojnásobte všechny ingredience.

Formu nebo plech vyložte včetně stěn alobalem. Dno vymažte máslem, posypte vanilínovým cukrem  a skořicí. Jablka nahrubo nastrouhejte a rozprostřete je na posypané dno, trochu zmáčkněte. Vrstva by měla být cca 2cm. 
Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, přilijte vlažnou vodu a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a zlehka důkladně promíchejte. Vlijte na jablka a vložte do trouby vyhřáté na 220C na cca 15 - 20 minut. Zkuste špejlí, zda se těsto nelepí. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyklopte na větší talíř nebo na druhý plech a opatrně sundejte alobal. Jablka by měla mít zkaramelizovanou vrstvu.
Pudink uvaříme s mlékem a cukrem, důkladně mícháme, neměl by být příliš tuhý. Necháme také vychladnout a pak do něj vmícháme zakysanou smetanu. Navrstvíme na koláč a jako poslední vrstvu dáme ušlehanou smetanu se ztužovačem. Já už jsem ji nesladila, ale kdo chce, může. Posypeme kakaem a dáme důkladně vychladit. 

2015-03-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI