Opravdu čokoládový dort zpět

Korpus:
tmavá čokoláda (min. 60 % kakaa)200 gmáslo + na vymazání formy200 ginstantní káva1 lžíce
vroucí voda120 mlhladká mouka190 gprášek do pečiva3 lžičky
jedlá soda1/4 lžičkytřtinový cukr typu muscovado200 gkakao25 g
středně velké vejce4 kspodmáslí5 lžic
Krém:
tmavá čokoláda (min. 60% kakaa)400 gsmetana ke šlehání400 gtřtinový cukr4 lžíce
tmavá čokoláda (min. 60 % kakaa) 200 g, máslo + na vymazání formy 200 g, instantní káva 1 lžíce, vroucí voda 120 ml, hladká mouka 190 g, prášek do pečiva 3 lžičky, jedlá soda 1/4 lžičky, třtinový cukr typu muscovado 200 g, kakao 25 g, středně velké vejce 4 ks, podmáslí 5 lžic, tmavá čokoláda (min. 60% kakaa) 400 g, smetana ke šlehání 400 g, třtinový cukr 4 lžíce

Příprava

Upečte si vynikající čokoládový dort, který si může každý dozdobit dle své chuti a vlastní fantazie.

Nejprve si připravíme krém -  několik hodin dopředu. Po uvaření je řídký a musíme počkat, až zhoustne. Takže smetanu vylijeme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, nevaříme. Rozmícháme cukr a nalijeme na čokoládu, kterou jsme si nalámali na dílky. Vymícháme do hladka. Necháme chladnout.

Korpus:
Do mísy si prosejeme mouku promíchanou se sodou, kypřícím práškem a kakaem. Přidáme žloutky a podmáslí. Z bílků šleháme sníh. Před jeho dokončením přidáváme po částech cukr a stále šleháme, dokud se nám nedělají pevné špičky. 
V kastrolku si rozehřejeme máslo (nesmí se vařit). Kávu zalijeme vroucí vodou a přilijeme do másla. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se vše nespojí. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vlijeme k mouce a promícháme. Pak do této směsi po částech lehce překlápěním vmícháme sníh.
Hmotu vlijeme do máslem vytřené dortové formy (26 cm) a dáme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 1 hodinu (závisí na každé troubě). Zkoušíme špejlí. Musíme si ale uvědomit, že je v těstě čokoláda, takže špejle bude vždy trochu vlhká.
Po upečení necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme a rozkrojíme. Potřeme částí vychladlého krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.
Dozdobíme podle chuti a fantazie. V rámci toho, že je to dort čokoládový by měl být dozdoben zase čokoládou - hobliny atd.
Já použil čokoládové tyčinky a udělal jsem čokoládovou misku, do které jsem dal pár kousků ovoce namočeného do čiré želatiny. Podruhé jsem potřel lístky bílou čokoládou a po ztuhnutí sloupl a doplnil belgickými pralinkami.

2014-01-02 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI