Ovocno-ořechové tyčinky zpět

Sušené ovoce:
datle6 ksšvestky4 ksrozinky hrst
brusinky hrst
Oříšky a semínka:
kešu ořechy hrstslunečnicová semínka hrst
Na plnění:
suché oplatky (lázeňské oplatky neplněné, vánoční oplatky, "hostie", cukrářské oplatky) dle potřeby
Na obalování:
mleté oříšky, mandle, kokos, kakao... dle chuti
datle 6 ks, švestky 4 ks, rozinky hrst, brusinky hrst, kešu ořechy hrst, slunečnicová semínka hrst, suché oplatky (lázeňské oplatky neplněné, vánoční oplatky, "hostie", cukrářské oplatky) dle potřeby, mleté oříšky, mandle, kokos, kakao... dle chuti

Příprava

Emi má zánět středního ucha a já ji včera cestou z ORL chtěla udělat radost, tak jsem jí slíbila RAW tyčinku. Zapluly jsme do nejbližší "zdravé výživy" a mně vypadly oči z důlku nad cenou 49,- za kousek o velikosti 2x5cm. Dneska jsem se tedy dala do tvorby vlastních tyčinek. Mňam!

Sířené ovoce propláchneme vřící vodou. Všechno sušené ovoce namočíme minimálně na hodinku do vody, klidně déle, maximálně však 3 hodiny. Vodu slijeme a ovoce v cedníku trošku zmáčkneme a přebytečnou vodu vytlačíme. Dáme do mísy s +/- rovným dnem, přidáme oříšky, semínka (případně koření, viz níže).

Vezmeme tyčový mixér a víceméně dohladka rozmixujeme. Směsí plníme cukrářské oplatky, rozkrájíme a skladujeme buď týden v lednici a nebo neomezeně dlouho v mrazáku.

Pokud se chceme vyhnout použití oplatek, namočíme na začátku pouze opravdu vyschlé ovoce (např. rozinky, jablečné/hruškové křížaly, příliš vyschlé datle atd.). Měkké ovoce - např. švestky, nemáčíme. Zbytek postupu je pak už stejný. Vznikne nám daleko pevnější směs, kterou tvarujeme do kuliček a ty můžeme obalit v kokosu, mletých oříškách, mandlích atp.

Sušené ovoce lze použít naprosto libovolné, na co máte chuť. Výborně se hodí i meruňky, fíky, jablíčka, hrušky, které jste si třeba nasušili sami v době sklizně. Důležité je propláchnout sířené ovoce vřící vodou (nebo koupit nesířené) a vyhnout se proslazovanému ovoci (zejména u brusinek pozor, ať se nepřehmátnete).

Oříšky a semínka můžete také libovolně obměňovat dle chuti, sáhněte třeba po vlašských oříškách, para, pistáciích, kokosu, mletých mandlích... ze semínek mohou být i lněná semínka, slunečnicová, dýňová, sezamová atd.

Samotné "těsto" můžete i okořenit - například drcenou skořicí, hřebíčkem, zázvorem, pravou vanilkou nebo holandským kakaem.

A víte, co je úžasné? Pokud si nejste jistí, jak budou jednotlivé suroviny chutnat dohromady, snadno to můžete vyzkoušet. Dejte si na lžíci malé kousky surovin, které plánujete použít - ovoce, semínka, oříšky, koření a vše naráz požvýkejte, Vaše chuťové pohárky Vám prozradí, zda Vám tato kombinace bude chutnat.

2016-10-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostpiknik
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI