Pohankový perník s povidly a čokoládou zpět

Ingredience:
pohanková mouka hladká200 gpanela či jiné sladidlo100 gkakaový prášek50 g
kypřící prášek bez fosfátů1 balíčekjedlá soda na špičku lžičkymed1 lžíce
perníkové koření1 lžičkaČeské Ghíčko, alsan bio nebo máslo70 gpečená oloupaná a nastrouhaná řepa150 g
voda220 mlkvalitní hořká čokoláda100 - 150 gšvestková povidla dle potřeby
olej na vymazání formyrýžová mouka na vysypání formy
Zdobení:
ořechy, kokos, nastrouhaná čokoláda dle chuti
pohanková mouka hladká 200 g, panela či jiné sladidlo 100 g, kakaový prášek 50 g, kypřící prášek bez fosfátů 1 balíček, jedlá soda na špičku lžičky, med 1 lžíce, perníkové koření 1 lžička, České Ghíčko, alsan bio nebo máslo 70 g, pečená oloupaná a nastrouhaná řepa 150 g, voda 220 ml, kvalitní hořká čokoláda 100 - 150 g, švestková povidla dle potřeby, olej na vymazání formy, rýžová mouka na vysypání formy, ořechy, kokos, nastrouhaná čokoláda dle chuti

Příprava

Dostala jsem chuť na perník, a jelikož mě teď řepa fakt baví a máme ji dost, rozhodla jsem se ji opět použít. Naprosto skvěle nahradí vejce. Díky řepě se korpus nepřesuší a zároveň těsto osladí. Tento recept je hlavně pro alergiky na vejce, lepek a mléko, pokud máte problém jen s lepkem, klidně si vejce přidejte. Maminky mi často píší, že potřebují korpusy bez lepku, vajec, ořechů, soji, mléka... Vejce jsou často největší problém, obzvláště když v těstě nesmí být i lepek. Tento korpus se moc povedl, i když jsem myslela, že korpus nedopeču. Na jedné straně jsem měla záškodníka, který mi neustále přenastavoval teplotu na troubě, takže chvíli jsme pekli i na 250°C a druhý záškodník tetuje nové zoubky a zakusuje se, kde se dá. Tentokrát naši Gábinku obzvláště bavilo kousat mamku do nohou, jelikož už jede na všech čtyřech, dohnat mě nebyl problém a té srandy, když mamka vyjekne a té radosti, no to byste museli vidět. Takže vcelku komické pečení, které naštěstí dobře dopadlo.

Příprava je rychlovka, pokud máte upečenou řepu. Řepu stačí umýt, zabalit do alobalu a dát péct. Já peču na 250°C přibližně hodinu. Nechám vychladnout, oloupu ji a najemno nastrouhám.

Do vyšší mísy si nasypeme sypké suroviny, mouku, panelu, kypřící prášek, jedlou sodu, kakaový prášek, perníkové koření a zamícháme. Přidáme povolený tuk, nastrouhanou řepu, med a začneme míchat. Během mísení potravin přiléváme vodu. Těsto necháme tak 15 minut stát. Mezitím si vymažeme formu olejem a vysypeme polohrubou rýžovou moukou. Těsto je hutnější, s pomocí stěrky ho přendáme do formy a rovnoměrně rozprostřeme.

Korpus vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 - 30 minut. Hlídáme, aby se korpus přesušil. Nedokážu napsat přesný čas pečení díky záškodnici při pečení, ale ono stejně každá trouba peče trošku jinak a je třeba hlídat. 

Upečený korpus necháme vychladnout. Následně korpus ponecháme ve formě. Potřeme jej švestkovými povidly a polijeme rozpuštěnou čokoládou. Pro lepší krájení si do ní můžeme přidat trošku kokosového oleje. Ostatní zdobení je na vás. Já jsem použila bílou vegan čokoládu, kterou jsem nastrouhala a přidala pár vlašských ořechů. 

Připravený moučník dáme do chladu. Při otevírání formy nezapomeneme oříznout kolem nožem, aby se nám poleva při otevírání formy nepotrhala. 

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-10-26 Dezerty

Poznámka

Použila jsem formu o průměru 25 cm.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI