Pomerančovo-podmáslový koláč (Crustless) zpět

Ingredience:
vejce3 kspodmáslí1 a 1/4 hrnkutřtinový cukrcca 3/4 hrnku
hladká mouka4 lžícerozpuštěné máslo50 gpomerančová šťáva1 a 1/2 dcl
rum1 panák
vejce 3 ks, podmáslí 1 a 1/4 hrnku, třtinový cukr cca 3/4 hrnku, hladká mouka 4 lžíce, rozpuštěné máslo 50 g, pomerančová šťáva 1 a 1/2 dcl, rum 1 panák

Příprava

Pamatujete se na křehký podmáslový koláč, co jsem kdysi vyráběla? Byl moc fajn. A mi v lednici po nevydařené kulinářské akci (má výdrž je bohužel omezená, tudíž nevydařená v tom smyslu, že jsem to odpískala) vysedávalo podmáslí. Na muffiny jsem v tomhle horku neměla pražádnou chuť, ani na klasický koláč, piškot či cokoli, do čeho by šlo dát. Ale lákal mě právě podmáslový krém. Už zase. Zároveň s přemnoženými pomeranči to byla jasná volba.
 
Jak se mohou přemnožit pomeranče? Tak, že na vás koukají odevšad. Z mísy s ovocem, z lednice, ze skříňky odšťavňovač na citrusy.
Přiznávám, že jsem líná. Ale někdy je to fajn, hlavně když je výsledek k sežrání a ušetří to spoustu času a ingrediencí. Nesnáším, zdůrazňuji nesnáším výrobu křehkého těsta. Takové to, kam cpete studené máslo. Vždycky se objeví nějaký problém. Buď se drolí, nebo je moc měkké, nebo ho nemůžu rozválet, ani kdybych se na hlavu stavěla, a pak skončím kompletně umaštěná, jak se tím snažím vyložit formu. Takhle prostě ne! Nemám zájem dělat koláč půl dne dopředu, aby ta sranda stihla ztuhnout, a teprve potom s ní můžu něco tvořit.
 
A tak vznikl koláč, který je jen ten dobrý krém. Člověk dostane hoďku k dobru a celá výroba trvá tak 15 minut i s vymačkáváním pomerančů. Pečení nepočítám.
 
Příprava a samotné pečení:
Troubu jsem si dala rozehřát na 220°C.
Vejce jsem vyšlehala s cukrem a moukou. Pak jsem přidala podmáslí, pomerančovou šťávu, máslo a rum, nalila do formy a šoupla do trouby na půl hodiny. Myslím. Prostě dokud to nebylo upečené.
Formu jsem ani nevymazávala či nevyložila pečícím papírem, z teflonového povrchu se koláč pustil s přehledem sám, když jsem jej překlopila na talíř.
2015-07-31 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI