| Těsto: | |||||
| mléko | 150 ml | droždí | 1 ks | hladká mouka | 450 g | 
| polohrubá mouka | 450 g | cukr krupice | 150 g | Hera | 225 g | 
| máslo | 225 g | vejce | 5 ks | citronová kůra | dle chuti | 
| sůl | špetka | ||||
| Maková náplň: | |||||
| mletý mák | 200 g | mléko | 100 ml | cukr moučka | 150 g | 
| povidla | 1 lžíce | rum | dle chuti | mléko | dle potřeby | 
| Tvarohová náplň: | |||||
| tvaroh | 250 g | vanilkový cukr | dle chuti | cukr krupice | dle chuti | 
| pudingový prášek | dle potřeby | žloutek | 1 ks | ||
| Jablečná: | |||||
| nastrouhaná jablka | 750 g | skořicový cukr | dle chuti | cukr krupice | dle chuti | 
| pudingový prášek | dle potřeby | ||||
| Povidlová: | |||||
| povidla | 440 g | rum | dle chuti | ||
| Drobenka: | |||||
| hrubá mouka | 200 g | cukr krupice | 200 g | máslo | 100 g | 
Máme tu konečně prázdniny a čekají nás poutě, tedy posvícení. Proto mám pro vás tip na Posvícenské koláčky bez kynutí! Sice je potřeba kvásek, ale jedná se o tzv. rychlokynuté koláčky, tedy s těstem se pracuje hned, bez žádného čekání. Jsou krásně vláčné, no prostě jako od babičky.
Nejprve si připravíme kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.
Všechny ingredience na těsto zamícháme včetně kvásku, tedy "béžové peřiny" (mléko z kvásku, přidáme jen maličko), vypracujeme těsto, ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pokládáme na vymaštěný plech a skleničkou uděláme důlek (stačí malý).
Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou.
Pečeme při 180°C do zlatova a po upečení pokapeme horké koláčky rozpuštěným máslem s rumem (zajistí se tím jejich vláčnost).
Z této dávky připravíme 128 ks koláčků (8 plechů po 16 ks koláčcích - 6 cm průměr).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI