Red velvet muffiny z červené řepy s kousky čokolády zpět

Ingredience:
pečená nebo předvařená řepa350 - 370 ghladká mouka (použila jsem půl na půl rýžovou a špaldovou celozrnnou)250 grozpuštěné máslo120 g
podmáslí130 mlolej60 mlvejce3 ks
prášek do pečiva1 lžičkajedlá soda1/2 lžičkysladidlo (použila jsem 80g panely a 80g medu)160 g
kakao50 gsůl špetkavanilkový lusk1 ks
kvalitní 70% čokoláda nasekaná na kousky80 gmáslo na vymazání formy
pečená nebo předvařená řepa 350 - 370 g, hladká mouka (použila jsem půl na půl rýžovou a špaldovou celozrnnou) 250 g, rozpuštěné máslo 120 g, podmáslí 130 ml, olej 60 ml, vejce 3 ks, prášek do pečiva 1 lžička, jedlá soda 1/2 lžičky, sladidlo (použila jsem 80g panely a 80g medu) 160 g, kakao 50 g, sůl špetka, vanilkový lusk 1 ks, kvalitní 70% čokoláda nasekaná na kousky 80 g, máslo na vymazání formy

Příprava

Celé to vzniklo tak, že jsem četa příspěvek jedné maminky, která se pochlubila, že její muž vyrobil muffiny, zatímco ona koupala dítě. Prý to trvalo zhruba 40 minut, kdy byla mimo kuchyni, a když se vrátila, tak tam nani čekalo sladké překvapení. No co na to číst. Za prvé jsem dostala chuť na muffiny a za druhé jsem měla potřebu změřit, jak dlouho takové muffiny budou trvat mně. (smích) Nevěřila jsem totiž, že 40 minut může stačit... a víte, jak to dopadlo? Nestačilo mi to.

Klobouk dolů onomu tatínkovi, jak za rychlost, tak za to, že vůbec věděl, jak se muffiny dělají. Když už jsem se rozhodla upéct muffiny, okamžitě jsem věděla, které to budou. Už dlouho jsem je plánovala a teď, když jsem shodou okolností byla obdarována červenou řepou, jsem se jala hledat odpovídající recept, ze kterého bych při jejich výrobě mohla vyjít. Můj zrak padl téměř ihned na recept od Kitchenette, který mě zaujal mimo jiné použitím kefíru. Náhoda tomu chtěla, že jsem zrovna měla všechny potřebné suroviny doma a mohla jsem rovnou začít, a tak vám teď přináším svoji malinko upravenou verzi.

Nejdříve si zapneme troubu na 180 stupňů a vymažeme formu na muffiny máslem. 

Poté si rozmixujeme řepu dohladka spolu s olejem a přidáme další tekuté suroviny, tedy podmáslí, vejce, máslo, a také semínka z vanilkového lusku a opět rozmixujeme na jednolitou hmotu. Do další mísy si smícháme sypké suroviny, tedy mouku (nebo mouky), kypřící prášek, sodu, sůl, sypké sladidlo (v mém případě panela) a kakao. Obě směsi smícháme dohromady a přidáme tekuté sladidlo (med) a kousky čokolády. Promícháme, aby vzniklo řídké těsto, a tím potom plníme připravené formy.

Pečeme asi 20 - 25 minut. Hotové muffiny poznáme tradičně zapíchnutím špejle. Když se na ni těsto nepřilepí, okamžitě vytahujeme z trouby. Necháme trochu vychladnout a můžeme opatrně vyklopit z formy.

Tyto muffiny jsou výborné jak teplé, kdy je čokoláda v nich ještě tekutá, tak vychlazené.

2017-04-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI